Περί Ομαδικής Συνείδησης


Δημoσιεύτηκε: Πέμπτη, 1 Φεβ 2018 στις 20:25

Καθώς προχωράμε προς την πλήρη είσοδο μας στην εποχή του Υδροχόου, μεταξύ των κρίσεων και των αλλαγών που σχετίζονται με τις προσπάθειες υπέρβασης και απομάκρυνσης από τις παλαιές προδιαγραφές και συνήθειες που διαγράφηκαν κατά την εποχή των Ιχθύων, ένα σημαντικό σημείο αναδύεται και χαρακτηρίζει τις κρίσεις αυτές και αυτό είναι το θέμα της συνείδησης και της πορείας της. Ο Υδροχόος είναι ένας χώρος, ένα ζώδιο αν προτιμάτε, που εμπλέκεται άμεσα με την συνείδηση, την ανάπτυξη της και τις λειτουργίες της. Αυτό συμβαίνει καθώς στις υφές του περιέχονται λειτουργίες που θίγουν και εργάζονται στον χώρο της ομαδικής συνείδησης. Πως όμως αυτό μας αγγίζει, ή πως εμφανίζεται στον άνθρωπο;

Η συνείδηση είναι μία σημαντική όψη του ανθρώπου και έχει τρία στάδια, τρεις όψεις, ή καταστάσεις ύπαρξης, οι οποίες συνιστούν το «Τρίγωνο της Συνείδησης». Η πρώτη μορφή με την οποία εμφανίζεται είναι αυτή της Μαζικής ή Ενστικτώδους συνείδησης. Όπως έχουμε πει και σε άλλες αναφορές μας, αυτή η πρώτη μορφή συνείδησης είναι η πρώτη και εγγενής συνείδηση που εμφανίζεται στον άνθρωπο με την αρχή της ύπαρξης του και σχετίζεται με το ζώδιο του Καρκίνου.

Σίγουρα δεν είναι εύκολο να κατανοήσει κάποιος τι είναι η συνείδηση και να την αφουγκραστεί στον εαυτό του. Δεν έχει σχέση με τις γνώσεις που μπορεί να διαθέτει κάποιος, ούτε με το τι ιδεολογικές θέσεις υιοθετεί. Η συνείδηση είναι ένα επίπεδο βιωματικής αντίληψης του εαυτού και του κόσμου και σχετίζεται με το τι πράττουμε περισσότερο, παρά με το τι λέμε. Μας χαρακτηρίζει δε, ολιστικά και άσχετα με το τι λέμε ή πρεσβεύουμε. Έτσι, δεν πρέπει να πλησιάζουμε βιαστικά την πρώτη αυτή μορφή συνείδησης του Καρκίνου, αν θέλουμε να ανακαλύψουμε το πόσο είμαστε προσδεδεμένοι σε αυτήν. Η κατανόηση του τι είναι η μαζική συνείδηση θα μας βοηθήσει με ειλικρίνεια και χωρίς ευφάνταστες υπερβολές, να προχωρήσουμε πέραν αυτής, στα επόμενα σκαλοπάτια. Αν δεν γίνει αυτή η κατανόηση, πρόοδος δεν μπορεί να υπάρξει, παρά μόνον κατά φαντασία. Και είναι βέβαιο ότι αυτό είναι το τελευταίο που θα πρέπει να επιθυμεί κανείς.

Για να κατανοήσουμε και να προχωρήσουμε πέρα από το στάδιο της μαζικής συνείδησης, απαιτείται, με βαθιά και ειλικρινή προσπάθεια να αναλάβει κανείς πρώτα απ’ όλα τον αγώνα της συναισθηματικής και νοητικής απελευθέρωσης του από τη περιρρέουσα ατμόσφαιρα της εποχής του, αλλά και των εποχών που μέσω της ιστορίας ή άλλων τρόπων μπορεί να προσεγγίσει. Πρέπει πρώτα να κατανοηθεί το σύνολο των σκεπτομορφών μέσα στις οποίες έχουμε γεννηθεί κατά την παρούσα ενσάρκωση και να απελευθερωθούμε στην συνέχεια, αν θέλουμε να κάνουμε κάποια βήματα στην κατεύθυνση της εξατομικευμένης συνειδητότητας, που είναι και το επόμενο στάδιο. Για να γίνουμε λίγο πιο συγκεκριμένοι, να πούμε ένα παράδειγμα. Έχουμε γεννηθεί σε ένα κόσμο που κάνει χρήση του ηλεκτρισμού. Ο ηλεκτρισμός όμως δεν υπήρχε πολύ λίγα χρόνια πριν. Και όμως αν κάποια στιγμή δεν έχουμε ηλεκτρικό, η ζωή μας γίνεται άνω-κάτω. Υπάρχουν πάρα πολύ μεγάλες εξαρτήσεις από την χρήση του ηλεκτρισμού και αυτό είναι ένα μαζικό φαινόμενο που δεν συνειδητοποιείται αρκετά. Αν εξετάσει στην δική μας ζωή ο καθένας αυτό το παράδειγμα του ηλεκτρισμού, θα δει πόσο βαθιά μέσα μας είναι ριζωμένες θέσεις, απόψεις και στάσεις ζωής που έχουμε. Τέτοιου είδους στάσεις χαρακτηρίζουν τον κόσμο της μαζικής συνείδησης.

Όταν έλθει η ώρα και αυξηθεί κάποιος σε συνειδησιακή ουσία, όταν αποφασίσει να προχωρήσει πιο πέρα, θα αρχίσει τον αγώνα της εξατομίκευσής του, περνώντας συνειδησιακά στον χώρο που ονομάζουμε Ατομική ή Έννους (εν+νους) συνείδηση. Η μορφή αυτής της συνείδησης αφυπνίζεται στην κατάλληλη στιγμή, κάτω από την ανταπόκριση στις δονήσεις του ζωδίου του Λέοντα. Η εξατομικευμένη συνείδηση είναι ένα πιο προχωρημένο είδος συνείδησης και αναπτύσσεται από τις προσπάθειες κάποιου να απελευθερωθεί από την κατάσταση της υπνωτούσας και αυτοματικής, ενστικτώδικης μαζικής συνείδησης. Μέσα από το διαφορετικό, την ιδιαιτερότητα και την ανάπτυξη ξεχωριστής συνείδησης, βαδίζει κάποιος και φθάνει να εμβαθύνει στο Είναι του οπότε και αρχίζει να αντιλαμβάνεται θέματα του χώρου της αυτοκίνησης. Προβληματίζεται πάνω στο αυτοκίνητο και φτάνει στο σημείο να συνειδητοποιήσει ότι το αυτοκίνητο είναι ιδιότητα μόνο της ψυχής, όπως αναφέρει και ο Πλάτωνας. Έτσι έρχεται σε επαφή περισσότερη με την δική του ψυχή.

Η κατάκτηση των εννοιών, που είναι η ουσία των λέξεων αναπτύσσεται σε αυτό το στάδιο στο έπακρο και γι αυτό αποκαλούμε αυτό το στάδιο συνείδησης ‘έννοο’ ή νοητικό, καθώς η νόηση αφυπνίζεται και γίνεται όλο και περισσότερο όργανο απαραίτητο στον αγώνα της ζωής για τον άνθρωπο. Η νόηση που αρχικά ασκείται στην επιδίωξη των προσωπικών φιλοδοξιών, έρχεται σε αυτό το στάδιο να παράγει έργο απαιτούμενο για την εσωτερική πορεία του ατόμου. Ο Λέων είναι ένα κατεξοχήν νοητικό και Έννοο ζώδιο. Αναπτύσσει την ενασχόληση με την έννοια και όχι με το γράμμα, τον ‘τύπο’, την επιφάνεια των πραγμάτων- «Λέων ο Έννους» θα λέγαμε. Έτσι αντιλαμβανόμαστε το πόσο σημαντικό ρόλο παίζει το ζώδιο αυτό στην πορεία της ανθρωπότητας. Σε αυτό γίνεται συχνά το πέρασμα από την εμπειρία στον Μεταβλητό Σταυρό, στην εμπειρία του Σταθερού Σταυρού.

Σίγουρα η έντονη παρουσία του Λέοντα σε κάποιο χάρτη και σε λειτουργικότητες επί της κατώτερης προσωπικότητας, έχει δημιουργήσει και τα φαινόμενα της εγωκεντρικότητας που έχει χρησιμοποιηθεί ιδιοτελώς. Έχει κάνει άτομα να στήνουν μεγαλόπνοα σχέδια για την επίτευξη της επικυριαρχίας τους πάνω σε άλλους, την κατάκτηση θέσης και προβολής της ιδιαιτερότητας τους στον κόσμο, με οποιοδήποτε κόστος ακόμα και εις βάρος άλλων. Κάποτε όμως φτάνει η ώρα όπου η ανταπόκριση στον Λέοντα παίρνει την έννοιακή της μορφή, όπως αναφερθήκαμε ήδη σε αυτήν και η οποία είναι επόμενο να φτάσει στην αντίληψη του επόμενου σταδίου της συνείδησης που είναι η Ομαδική ή Διαισθητική συνείδηση.

Η ομαδική συνείδηση ανήκει στην επικράτεια της ύπαρξης και λειτουργίας του Υδροχόου. Χαρακτηρίζεται ως διαισθητική καθώς η διαίσθηση αποτελεί ένα ανώτερο επίπεδο λειτουργίας, που περιέχει συνθετικά τις πηγαίες λειτουργικότητες του ενστικτώδους, μαζί με τις λειτουργικότητες της ενσυνείδητης χρήσης του νου. Πρόκειται για ένα συγκερασμό που αποδίδει ένα νέο ανώτερο επίπεδο ύπαρξης. Γι’ αυτό δεν είναι εύκολη η ανάπτυξη της ομαδικής συνείδησης όταν δεν έχει έρθει ακόμα η ώρα. Η ομαδικότητα δεν θα πρέπει να συγχέεται με την αυτοματική κατάσταση της μαζικότητας. Μία ομάδα υπάρχει στις βάσεις της ισότητας υπό την Σκέπη της Αγάπης. Αφού πάντα θα υπάρχει το ανώτερο και το κατώτερο και η ισότητα έρχεται μόνο από την παρουσία της πραγματικής και ανιδιοτελούς Αγάπης. Έτσι το μήνυμα της Αγάπης που δόθηκε με την εμφάνιση του Χριστού στην εποχή των Ιχθύων, έρχεται κατά την εποχή του Υδροχόου η περίοδος, κατά την οποία θα κληθούμε να αποδείξουμε ότι πήραμε και ενσωματώσαμε τα μηνύματα του προηγούμενου κύκλου. Εφαρμόζοντας τα στην πράξη στην εκδήλωση υγιούς ομαδικότητας κατά την οποία γίνεται έμπρακτη αναζήτηση του Ζώντος πλέον Χριστού. Αφού είπαμε ότι η ισότητα δια της Αγάπης μπορεί μόνο να αναπτύξει σχέσεις ορθής ένωσης. Αυτών δηλ που πρέπει να υπάρχουν για να θεωρηθεί μία ομήγυρη, Ομάδα.

Στην ομάδα η βάση της αγάπης είναι κάτι αντίστοιχο με την ύπαρξη της πραγματικής φιλίας. Οι περισσότεροι θα έχετε νοιώσει τα συναισθήματα και τις ωθήσεις μιας πραγματικής φιλίας. Όμοια μία ομάδα, θα πρέπει να είναι πρωτίστως μία ομήγυρης φίλων (φιλώ= αγαπώ) που συναντιόνται για την επιδίωξη ενός κοινού σκοπού, που στην ανώτερη του όψη είναι η υπηρέτηση του Θείου Σχεδίου. Εκεί θα αναπτυχθεί έμπρακτα η θεία συνειδητότητα. Εκεί ολοκληρώνεται και η μαθητεία της Υπηρεσίας ως δίαυλος και έκφραση του ότι όλοι είμαστε κύτταρα του οργανισμού που λέγεται ανθρωπότητα. Με αυτό τον τρόπο το ζώδιο του Υδροχόου σχετίζεται με τις ιδέες της ανθρωπότητας και του ανθρωπισμού και είναι ο τόπος αφύπνισης της συμμετοχής στην υλική ζωή με την μορφή του Εξυπηρετητή του Κόσμου επί του φυσικού πεδίου.

Από μια άλλη οπτική, ο Υδροχόος βρίσκεται ανάμεσα στον Αιγόκερω και τους Ιχθείς. Ο Αιγόκερως είναι το ζώδιο που εμφανίζεται η κυριαρχία της Χρηστικής συνείδησης και οι Ιχθείς είναι το ζώδιο της ολοκλήρωσης του κύκλου εμφάνισης και του Έργου του Χριστού. Μεταξύ αυτών των δύο, ο Υδροχόος φαίνεται και από αυτή την άποψη ότι, είναι το σημείο της έμπρακτης ζωής εν Χριστώ. Ο Υδροχόος είναι η στιγμή που η ανιδιοτελής Αγάπη πρέπει να εκφραστεί πλήρως και χωρίς περιστροφές, μέσα στην ίδια την ζωή ενός εκάστου.