Οι κυβερνήτες του Τοξότη


Δημoσιεύτηκε: Κυριακή, 1 Δεκ 2019 στις 20:04

Θα μιλήσουμε σήμερα για τους κυβερνήτες του Τοξότη, τον Δία, την Γη και τον Άρη και θα προσπαθήσουμε να δώσουμε μια άποψη της λειτουργίας του καθενός, στο ζώδιο αυτό.

Ο Δίας, εξωτερικός κυβερνήτης, κυβερνάει στο επίπεδο της προσωπικότητας. Ο πλανήτης της εξάπλωσης, διευρύνει τις ενέργειες προς αυτό που κάποιος έχει μέχρι εκείνη την στιγμή σαν στόχο. Αν κάποιος κινείται από την ορμή των ιδιοτελών επιθυμιών, στο ζώδιο αυτό πέφτει σε ένα είδος περισυλλογής, όπου εντοπίζει το πώς θα πρέπει να τις επιδιώξει. Έτσι παθιάζεται και αποφασίζει να τα «κάψει» όλα για αυτό το σκοπό. Τότε παίρνει την απόφαση και στρέφεται προς μια καθαρή εμπειρία της επιθυμίας στο ζώδιο του Σκορπιού. Αν κάποιος έχει περάσει στην πλευρά του ανιδιοτελούς μαθητή, στο ζώδιο αυτό περιέρχεται σε μια κατάσταση θέασης, περισυλλογής. Έτσι συγκεντρώνει, τις αποκτηθείσες μέχρι εκείνης της στιγμής δυνάμεις του και μαθαίνει πώς να τις επικεντρώνει προς τον βαθύτερο στόχο του. Τότε ανακαλύπτει ότι ο στόχος του υλοποιείται με το να περάσει, μιας και δια παντός, στον χώρο της βιωματικής επιστήμης της μύησης.

Earth symbol
 το σύμβολο της Γης

Η Γη είναι ο εσωτερικός κυβερνήτης του Τοξότη και κυβερνάει στο ψυχικό επίπεδο. Κάποιοι θα παραξενευτούν πώς γίνεται η εσωτερική αστρολογία να παρουσιάζει την Γη, στην οποία επάνω ζούμε και υπάρχουμε, να επιδρά επάνω μας ως ένας πλανήτης. Έχει επικρατήσει μέχρι σήμερα η άποψη ότι ένας πλανήτης είναι μακριά στον χώρο και δρα εξ αποστάσεως. Όμως και η Γη είναι ένας πλανήτης στο πλανητικό μας σύστημα και ως τέτοιος έχει το δικό του μερίδιο λειτουργικότητας. Το ψυχικό επίπεδο είναι στενά συνδεδεμένο με το πλανητικό σύστημα χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι αποστάσεις του χώρου. Σε αυτή την όψη του ο άνθρωπος μέσω της ψυχής του γίνεται ένας πολίτης του πλανητικού συστήματος, όπως έχουμε πει στο παρελθόν, ενώ μέσω της προσωπικότητάς του γίνεται ένας πολίτης του γήινου κόσμου.

Η Γη είναι φορέας της Τρίτης Ακτίνας και ονομάζεται «Το Σχολείο της Μαγνητικής Ανταπόκρισης». Οι απόφοιτοί του ονομάζονται «οι απόφοιτοι της επώδυνης προσπάθειας». Η κυρίως μαθητεία πάνω στον πλανήτη Γη και ο σκοπός της γίνεται αντιληπτή στο ζώδιο αυτό, τον Τοξότη. Εδώ βρίσκεται το σημείο της βιωματικής μαθητείας που γίνεται ενσυνείδητα. Σε αυτό το ζώδιο, η στοχαστικότητα, η περίσκεψη, ο διαλογισμός πάνω στην ίδια την εμπειρία της ζωής, κάθε δευτερόλεπτο της γήινης ζωής μας, μας φέρνει πραγματικά πλέον στην κατανόηση της τελικής σημασίας της ζωής μας αυτής, στον πλανήτη Γη. Είναι η στιγμή που συχνά αναφέρουν οι διδάσκαλοι ότι ο διαλογισμός δεν γίνεται κάποιες στιγμές της ημέρας, αλλά η ίδια η ζωή μας κάθε της στιγμή είναι ένας διαλογισμός. Αυτό έχει σχέση με την παρότρυνση των μοναχών «αδιαλείπτως προσεύχεσθαι» (να προσεύχεστε διαρκώς). Μέσα σε αυτήν την στοχαστικότητα ο άνθρωπος συντονίζει όλες τις δυνάμεις του και όλη του την πείρα, για να στοχεύσει τον ένα και πραγματικό στόχο που υπάρχει μέσα του βαθιά σαν έφεση. Το να κάνει το μεγάλο Άλμα και να περάσει πλήρως και ανεπιστρεπτί στον χώρο της εσωτερικής ζωής, μέσα από το μονοπάτι της μύησης. Διότι ξέρει πλέον ότι αυτή είναι η μόνη Οδός που οδηγεί μακριά από την μαθητεία μέσω του Πόνου. «Έως πότε θα χρειάζομαι τον πόνο;» αναρωτιέται, καθώς συγκεντρώνει τις δυνάμεις του στο τέντωμα του τόξου του που στοχεύει την μεγάλη Πύλη εξόδου από τον Πόνο, την Πύλη της Μύησης.

Ο Άρης είναι ο ιεραρχικός κυβερνήτης του Τοξότη. Όπως πάντα ο ιεραρχικός κυβερνήτης φέρει το βαθύτερο υπαρξιακό νόημα ενός ζωδίου και δρα επί του πνευματικού επιπέδου. Ο Άρης από την παραδοσιακή αστρολογία, ήδη, θεωρείται ο κυβερνήτης όλου του στοιχείου του Νερού, του στοιχείου που πλάθει την μορφική ύπαρξη, και στηρίζει, αναθρέφει τις μορφές του υλικού κόσμου. Είναι ο πλανήτης που κρατάει το κέντρο της Προσωπικότητας και κυβερνάει τα στοιχειακά και των τριών κόσμων της προσωπικότητας (φυσικός, αστρικός, νοητικός). Η προσωπικότητα είναι ο κόσμος των μορφών που υπάρχει στο περιβάλλον της Σελήνης, του κυρίου των μορφών. Εδώ οι μορφές αφήνονται πίσω συνολικά και σφραγίζεται ο θάνατος της μορφής, της προσωπικότητας. Τότε η κυριαρχία επί των στοιχειακών των τριών υλικών κόσμων (φυσικού, αστρικού, νοητικού) έρχεται υπό την εποπτεία και καθοδήγηση απευθείας του ηλιακού Κυρίου.