Το ζώδιο του Καρκίνου και το ανθοΐαμα Clematis


Δημoσιεύτηκε: Τετάρτη, 1 Ιούλ 2020 στις 13:17
Τελευταία ανανέωση: Τετάρτη, 26 Αυγ 2020 στις 14:16

O Edward Bach στο βιβλίο του «Οι δώδεκα θεραπευτές» μας λέει για τους τύπους Clematis:
«Εκείνοι που ειναι ονειρώδεις, νωθροί, όχι πλήρως συνειδητοί, χωρίς μεγάλο ενδιαφέρον για την ζωή. Ήσυχοι άνθρωποι, δεν είναι χαρούμενοι με τις συνθήκες της παρούσας κατάστασής τους, ζουν περισσότερο στο μέλλον παρά στο παρόν- ζώντας με την ελπίδα καλύτερων ημερών, όταν το ιδανικό τους γίνει πραγματικότητα. Στην ασθένεια πολλοί κάνουν μικρή ή καθόλου προσπάθεια να γίνουν καλά και σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί ακόμα και να προσμένουν τον θάνατο σαν ελπίδα για καλύτερη ζωή, ή μπορεί, το να συναντήσουν πάλι κάποιο αγαπημένο τους πρόσωπο που έχουν χάσει.»

Ο Καρκίνος που είναι ο κάβουρας είναι ένα ζώο που είναι στενά προσδεδεμένος με το «σπίτι» του, το καβούκι του, και το κουβαλάει συνέχεια μαζί του. Εξ αιτίας μάλιστα της δομής του σπιτιού του και της σημασίας που του δίνει έχει οδηγηθεί στο παράξενο πλάγιο βάδισμα του. Ο κάβουρας, όπως και η χελώνα έχουν το σαρκικό τους μέρος να προσαρμόζεται εσωτερικά στο οστέινο, ενώ ο άνθρωπος όπως και τα περισσότερα ζώα έχουν το οστέινο σε μορφή σκελετού που καλύπτεται από το σαρκικό μέρος. Αυτό δίνει στον κάβουρα μεγαλύτερη αίσθηση εξάρτησης και καθορισμού από το εξωτερικό, ενώ στον άνθρωπο έχουμε τον καθορισμό του σχήματος από το εσωτερικό, αφού τα οστά βρίσκονται στο εσωτερικό της σάρκας.

Το σπίτι είναι το άμεσο εξωτερικό περιβάλλον και τα άτομα του ζωδίου αυτού έχουν μία πιο στενή σχέση με το σπίτι τους. Αλλά και το σύνολο των κοντινών τους σχέσεων, ο στενός τους περίγυρος γίνεται αναπόσπαστο και σημαντικό τμήμα της ζωής τους. Τόσο που αν κάτι δεν πάει καλά, ο Καρκίνος δυσανασχετεί σοβαρά. Αν δεν έχει το σπίτι, τις στενές σχέσεις (οικογένεια) των ονείρων του χάνει το «σχήμα» του. Γιατί παίρνει σαν τον κάβουρα το σχήμα του σπιτιού του. Χωρίς κατάλληλο κατά την γνώμη του περιβάλλον, το σαρκικό του μέρος που είναι αυτό που βουλητικά κινεί, χάνει τη συνοχή του, «χάνεται» και αρχίζει την ονειροπόληση. Αρνείται έτσι να δεχθεί την πραγματικότητα γύρω του. Το πόσο δίκιο έχει ή το πόσο κακομαθημένος είναι στο να τα θέλει όλα δικά του κρίνεται από το σύνολο του χάρτη του, την συμμετοχή των υπόλοιπων αστρολογικών παραγόντων και δεν θα το εξετάσουμε εδώ.

Αρχίζει να κάνει σχέδια, να φαντασιώνεται καλύτερες μέρες που θα έρθουν στο μέλλον, χάνοντας έτσι την ζωή του παρόντος μέσα από τα χέρια του. Χάνει την γείωσή του και δεν ζει στο παρόν. Αυτό σχετίζεται με το ότι στον Καρκίνο αναπτύσσεται η ενστικτώδης συνείδηση η οποία δεν έχει αρκετή ανεξαρτησία και σχετίζεται με την μαζική συνείδηση. Η συνείδηση αυτή λειτουργεί αισθαντικά περισσότερο και κατέχει το κριτήριο του μ’ αρέσει κάτι ή δεν μ’ αρέσει. Δεν έχει ενεργοποιηθεί ακόμα η έλλογη δράση – αντίδραση που αναπτύσσει στον Λέοντα μέσω της πέμπτης ακτίνας την βιωματική αυτοσυνείδηση μέσω των αισθήσεων.

Ο Καρκίνος απο την αφηρημένη νόηση της τρίτης ακτίνας περνάει άμεσα στην έβδομη ακτίνα της υλοποίησης και δημιουργίας τελετουργίας, δηλαδή ενός πλέγματος συνηθειών. Ένα ακόμα σημείο που φέρνει αυτή την στάση είναι οι δύο κυβερνήτες του ζωδίου, η Σελήνη της τέταρτης ακτίνας της αρμονίας μέσα από διαμάχη και ο Ποσειδώνας της έκτης ακτίνας του ιδεαλισμού, της αφοσιώσης, του φανατισμού και της αφέλειας. Η Σελήνη είναι ασταθής και παθητική και όταν μία μορφή συνθηκών δεν της «βγαίνει» απογοητεύεται και υποχωρεί. Αυτό οφείλεται στο ότι είναι ο κύριος όλων των μορφών και εξ αυτού δένεται υπερβολικά με τις μορφές, τις συνθήκες που είναι πάντα εξωτερικές. Η μορφή είναι το ποτήρι και το περιεχόμενο το νερό. Η μορφή είναι το σώμα και το περιεχόμενο η ψυχή.

Η Σελήνη λειτουργεί ως πύλη του Ποσειδώνα, υποκρύπτει στο υπόβαθρό της τον πλανήτη αυτό και έτσι ο Καρκίνος γίνεται μαζί με τον Λέοντα το μόνο ζώδιο που έχει τον ίδιο τριπλό κυβερνήτη. Ο Λέων έχει τριπλό κυβερνήτη τον Ήλιο και ο Καρκίνος τον Ποσειδώνα.

Ο Ποσειδώνας στις πιο εξελιγμένες μορφές ανθρώπων είναι ο πλανήτης που στηρίζει την δεύτερη μύηση και από αυτόν ξεκινάει ο συντονισμός της νόησης με την αφύπνιση του Βουδικού πεδίου της ανώτερης νόησης. Ο έλεγχος θα γίνει από τον Ποσειδώνα στους προχωρημένους μαθητές και η πύκνωση γύρω από αυτό τον πλανήτη θα φαίνεται στον χάρτη. Αλλά, όπως έχω επισημάνει πολλές φορές, ο Ποσειδώνας απαιτεί τεράστια γείωση που επέρχεται μέσω της θανάτωσης όλων των περιττών εξαρτήσεων που φέρνει την απόλυτη λιτότητα. Γι’ αυτό ως θετικό πρότυπο και συνεργάτη του Ποσειδώνα αναφέρω συχνά τον Ιωάννη τον Βαπτιστή. Ήταν τόσο καλός εκπρόσωπος του θεού των υδάτων που  είναι ο μόνος που του είχε δοθεί η τεχνική να θεραπεύει δια της Βάπτισης στα ύδατα.

Η λιτότητα φέρνει την απαιτούμενη προσγείωση. Γιατί όσο περισσότερα επιθυμεί κάποιος τόσο περισσότερο θα πονέσει και αυτό δεν είναι μόνο απαιτούμενο για το ζώδιο του Καρκίνου. Η επιθυμητή Γείωση έρχεται σε ένα λιτό, δυνατό σώμα και πνεύμα. Μόνο ένα τέτοιο σώμα μπορεί να αντέξει τις υπερβάσεις που απαιτεί ο πλανήτης Ποσειδώνας και να καταφέρει να μην χάσει τη δομή του περνώντας μέσα από τους ωκεανούς του συναισθηματικού αστρικού πεδίου όπου εδρεύουν όλες οι ιδιοτέλειες.

Ο τύπος του ζώδιου του Καρκίνου όταν χάσει την εσωτερική του ισορροπία θα βοηθηθεί από το ανθοΐαμα Clematis γιατί θα του δώσει ακριβώς την γείωση και την προσαρμοστικότα που χρειάζεται. Έτσι θα μπορέσει να αποδεχθεί την πραγματικότητα όπως είναι αυτή τη στιγμή, ξαναβρίσκει το ενδιαφέρον για την ζωή του και έτσι μπορεί πάλι να την αντιμετωπίσει και να κάνει ότι καλύτερο μπορει για να την βελτιώσει, αντί του να περνάει την μέρα του ονειροπολώντας φανταστικά και υποθετικα σενάρια.

Επειδή ο Καρκίνος είναι παρορμητικό ζώδιο, ο τύπος αυτός θα βγάλει επιπλέον μία ανυπόμονη συμπεριφορά που μπορεί όλο μαζί να τον οδηγήσει στο τέλος στην μελαγχολία. Γι’ αυτό όταν συνταγογραφούμε ένα τύπο που έχει ένταση στον Καρκίνο θα βρούμε βοηθητικά τα ανθοϊάματα Impatiens και Mustard κατά την σταδιοποίηση της θεραπευτικής. Έτσι βλέπουμε πόσο δυνατή βοήθεια μας προσφέρει η αστρολογία στην χρήση των ανθοΐαμάτων, όπως επίσης πόση βοήθεια φέρνουν τα ανθοϊάματα στην αστρολογία δίνοντας μία ικανότητα αντιμετώπισης και εργασίας με την συνείδηση του ατόμου που μας ζήτησε την συμβουλευτική μας στην αντιμετώπιση προβλήματος υγείας ή αυτογνωσίας.

Η σπουδή της Γείωσης ας είναι οδηγός μας!