Το ζώδιο των Ιχθύων μέσα από το ανθοΐαμα τους, το Rock Rose


Δημoσιεύτηκε: Πέμπτη, 1 Μαρ 2018 στις 17:04

Η αντίστροφη μελέτη ενός ζωδίου μέσω του ιδιοσυγκρασιακού του ανθοϊάματος, μπορεί να είναι πολύ σημαντική, γιατί μας δίνει κάποιες βάσεις αντιμετώπισης και διαχείρισης της ιδιοσυγκρασίας του ζωδίου. Μπορεί να μας βοηθήσει να δούμε ποια είναι τα ευαίσθητα σημεία που υπάρχουν στο υπόβαθρο της συγκεκριμένης ιδιοσυγκρασίας. Με αυτό τον τρόπο μπορούμε να ανασύρουμε σημαντικές πληροφορίες που θα μας βοηθήσουν στην διαδικασία εσωτερικής ισχυροποίησης και κάθαρσης. Μπορεί φαινομενικά σε μια τέτοια οπτική να ασχολούμαστε με τις παθογένειες κάποιου ζωδίου, αλλά εκεί δεν θα πρέπει να εργάζεται ο καθένας μας στην πορεία της αυτοΐασης και της αυτογνωσίας του; Η παθογένεια ενός ζωδίου δεν σημαίνει ότι θα έχει εκφραστεί παθολογικά σε κάποιο άτομο με κάποια ασθένεια, ή κάποια χαρακτηρολογικά επιβλαβή χαρακτηριστικά. Όταν δεν έχει αυτό συμβεί, πάλι έχουμε λόγο να πληροφορηθούμε το υπέδαφος στο οποίο έχουμε γεννηθεί, ώστε να ενεργοποιήσουμε τους μηχανισμούς πρόληψης. Η πρόληψη δε, είναι σίγουρα καλύτερη από την θεραπεία. Κάτω από μια τέτοια συλλογιστική θα πλησιάσουμε το ζώδιο των Ιχθύων μέσα από το ανθοΐαμά του, το Rock Rose.

Κυρίως μας ενδιαφέρει η διαχείριση ενός ζωδίου, όταν αυτό έχει πιο δυναμικά μία ροπή προς την έκφραση των αρνητικών χαρακτηριστικών του, για λόγους κυρίως καρμικούς και επιλεγμένης μαθητείας για την παρούσα ζωή. Οι παθογένειες ενός ζωδίου πρέπει να μας απασχολήσουν ειδικά αν το ζώδιο αυτό είναι το Σεληνιακό μας ζώδιο, ο Ωροσκόπος μας ή το Ηλιακό μας ζώδιο και με την σειρά που τα αναφέρω, που χαρακτηρίζει την δυναμική να τρέπεται κανείς προς την παθογένεια από το πολύ (Σελήνη) στο λίγο (Ήλιος). Αυτή η ιεράρχηση είναι μια γενικευμένη τοποθέτηση που ισχύει μεν, αλλά μπορεί να αλλάξει όταν μελετήσουμε κάθε ένα ωροσκόπιο ξεχωριστά και διαγνώσουμε ακριβώς πάνω στις αναπτυγμένες δυναμικές καθενός ατόμου. Μπορεί πχ, ακόμα και αν δεν έχει κάποιο άτομο ένα από τα τρία προαναφερθέντα στοιχεία (Σελήνη, Ωροσκόπος, Ήλιος) σε κάποιο ζώδιο, εν τούτοις η γεωμετρία του αστρολογικού του χάρτη, μπορεί να δίνει μεγάλη βαρύτητα στο ζώδιο αυτό. Ας δούμε λοιπόν ποιες είναι οι κεντρικές παθογένειες των Ιχθύων, όπως αναδεικνύονται από την μελέτη των ανθοϊαμάτων και κάτω από τα μηνύματα της εσωτερικής αστρολογίας.

Το ανθοΐαμα που σχετίζεται με το ζώδιο των Ιχθύων είναι το Rock Rose, όπως επισημαίνεται και στον τίτλο του παρόντος άρθρου. Το βασικό χαρακτηριστικό των παθολογικών καταστάσεων του ανθοϊάματος αυτού είναι ο πανικός. Η κατανόηση του πανικού και της ιδιοσυγκρασίας του, θα μας βοηθήσει να τον ιχνηλατήσουμε μέσα μας, αν υπάρχει, ή αν έχουμε κάποιον από τους τρεις αστρολογικούς παράγοντες που αναφέρθηκαν, στο ζώδιο των Ιχθύων, ή όποιον άλλο δυναμικό συνδυασμό. Αναφέρομαι σε ιδιοσυγκρασία του πανικού, διότι μας ενδιαφέρει πολύ περισσότερο και από αυτό το σύμπτωμα του πανικού, η χαρακτηροδομή που τον υποθάλπει. Μπορεί μάλιστα να υπάρχουν μικρές κρίσεις πανικού ή να βιώνει κάποιος/α προχωρημένες κρίσεις και με πλήρη και ορατά χαρακτηριστικά, αλλά να μην υπάρχουν καθόλου εμφανείς και να αναπτυχθούν αργότερα. Η ιδιοσυγκρασία του πανικού και τα χαρακτηρολογικά χαρακτηριστικά του, είναι αυτά που δημιουργούν το υπόβαθρο που μπορεί να εκκολάψει εσφαλμένες συμπεριφορές και να έλξει τα βλαπτικά αποτελέσματα. Αυτό που πάντα μας ενδιαφέρει είναι να είμαστε αβλαβείς, να μην βλάπτουμε και η πρώτη μαθητεία στην αβλάβεια είναι να μην βλάπτουμε τον ίδιο τον εαυτό μας. Έτσι ξεκινάμε με τα πρώτα ερωτήματα που μας δημιουργούνται κατά την ψηλάφηση του πανικού.

  • «Ποια είναι τα χαρακτηριστικά των καταστάσεων που δημιουργούν πανικό;»
  • «Αυτά παράγονται μόνο ακαριαία ή ξεκινάνε αυξητικά από μικρές δόσεις που σιγά-σιγά μεγαλώνουν;»

Υπάρχει δηλ ο πανικός μόνο σαν σύμπτωμα που δημιουργείται απότομα, ή μπορεί να υπάρχουν σταδιακές καταστάσεις και χαρακτηρολογικές ιδιοσυγκρασίες, τάσεις, που προετοιμάζουν το έδαφος της δημιουργίας του; Μπορεί να διοργανώνεται με μικρότερης έντασης συμπτώματα; Μήπως, τελικά, η διαφορά της συμπεριφοράς στην καθημερινότητα με τις στιγμές ξεσπάσματος και ξεπεράσματος των ορίων, που χαρακτηρίζει τον πανικό, βρίσκεται στην δοσολογία; Αν είναι έτσι, αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει στην αναγνώριση των συνθηκών επώασης συμπτωμάτων Rock Rose-Ιχθύων και στην πρόληψή τους. Ας δούμε όμως, ποια είναι τα συστατικά στοιχεία του πανικού.Τρεις βασικές χαρακτηρολογικές κατηγορίες, τάσεις διακρίνονται στον πανικό.

  1. δέσμευση ή αιχμαλωσία
  2. απάρνηση ή αποστασιοποίηση
  3. θυσία και θάνατος

Οι πρώτες δύο καταστάσεις συνδέονται με συμπεριφορές που σχετίζονται με τα δύο άλλα ζώδια του νερού, τον Σκορπιό και τον Καρκίνο, ενώ η τρίτη θα λέγαμε είναι χαρακτηριστική των Ιχθύων. Η πρώτη συνδέεται με συμπεριφορές τύπου Chicory (Σκορπιός) και η δεύτερη με συμπεριφορές φυγής που περιέχονται στο Clematis (Καρκίνος). Εδώ να πω, ότι οι λέξεις δεν πρέπει να μας τρομάζουν και όταν λέμε αιχμαλωσία δεν εννοούμε την φυσική αιχμαλωσία, η οποία είναι μόνο μέρος της. Επίσης όταν μιλάμε για θάνατο δεν αναφερόμαστε στην φυσική έννοια του, αλλά σε κάθε τέλος που μπορεί να είναι τέλος μίας συναισθηματικής κατάστασης, μιας ιδέας, αλλά και η υπέρβαση προς κάτι άλλο, που μπορεί να είναι και καλύτερο. Τι είναι όμως αυτό που κάνει το αίσθημα του πανικού να εμφανιστεί;

Ο πανικός είναι τρόμος που ξεπερνάει τα όρια μας. Για να υπάρξει ο πανικός, χρειάζονται οι τρεις αυτές καταστάσεις να υποβόσκουν ως ιδιοσυγκρασιακές συνθήκες. Ο τρόμος προέρχεται από τις δυνάμεις της δέσμευσης και η αποστασιοποίηση, η απάρνηση, η φυγή από την πραγματικότητα είναι αυτή που ωθεί στην «εκτός ορίων» κατάσταση. Η ιδιοσυγκρασία της θυσίας και του θανάτου είναι που φέρνει την παραίτηση και οδηγεί στην ολοκλήρωση του κύκλου της λειτουργίας του πανικού.

Η κλασσική αναφορά για το ανθοΐαμα αυτό, είναι ότι χρειάζεται σε καταστάσεις που προκύπτουν από σοκ όπως πχ σε ένα τροχαίο ατύχημα. Γι’ αυτό υπάρχει περιεχόμενο και στο Rescue Remedy, την συνταγή που εφηύρε ο ίδιος ο Έντουαρντ Μπαχ. Το σοκ, τα συναισθήματα και η γενική κατάσταση που σε ένα τροχαίο παράγει πανικό, περιέχουν αυτά τα χαρακτηριστικά. Η πλευρά της δέσμευσης και της αιχμαλωσίας είναι το ότι το άτομο είναι συνήθως εγκλωβισμένο μέσα σε ένα όχημα, από το οποίο δεν μπορεί να ξεφύγει και μάλιστα η καλλίτερη συμμετοχή είναι όταν το άτομο είναι δεμένο (αιχμαλωτισμένο) με μία ζώνη ασφαλείας. Από μόνη της αυτή η κατάσταση περιέχει ένα υπόβαθρο πανικού, που ομοιάζει με την ιδιοσυγκρασία του ζὠδιου των Ιχθύων.

Το πρώτο λοιπόν που πρέπει να βρούμε, είναι, το που βρίσκεται ο φλοιός της αιχμαλωσίας ενός ατόμου που είναι «ύποπτο» για συμπεριφορά Rock Rose, προερχόμενη από το ζώδιο των Ιχθύων. Αυτή η προσέγγιση θα μας οδηγήσει στο να μπορέσουμε να προβλέψουμε και να προλάβουμε τα συμπτώματα. Ακόμα, αυτή η πρόβλεψη θα δώσει μια απαιτούμενη συνειδησιακή κατάσταση, που την χρειάζεται η αναγωγική (άνω+άγω) τάση του ψυχικού μας μέρους. Το άτομο τότε, αυξάνει την δυναμική αντιμετώπισης των προβλημάτων που μπορεί να προκύπτουν κατά το μάθημα ζωής και που του υποκινούνται από επιρροές αστρολογικών παραγόντων. Έτσι ώστε να φθάσει κάποιος να επιτύχει την υλοποίηση της βασικής Βουδιστικής παρότρυνσης που αποβλέπει στην Αβλάβεια: «να μην ταράζεσαι ούτε στην χαρά ούτε στην λύπη».

Η αιχμαλωσία, όπως στο παράδειγμα του επιβάτη του οχήματος, πρέπει να διαγνωστεί και να βρεθεί με ακρίβεια και μάλιστα, ει δυνατόν, πριν να φθάσει να αρχίσει να παράγει παθολογικά συμπτώματα στην ψυχολογία ή στο σώμα με την μορφή της ασθένειας. Το «μαγικό» ερώτημα προς ένα τέτοιο υποψήφιο άτομο είναι μιας εξ αρχής και πριν οποιαδήποτε άλλη ασχολία:
«τι είναι αυτό που σε κάνει να αισθάνεσαι αιχμαλωτισμένος;»
Η λήψη πληροφορίας από τον αστρολογικό χάρτη διευκολύνει άμεσα, καθώς μπορούμε να κατευθύνουμε αυτόν που ζήτησε την συμβουλή και την συμβολή μας, στην θεραπευτική και αφυπνιστική του διαδικασία, στον τομέα εκείνο όπου βλέπουμε ότι ενεργοποιείται αυτή η αίσθηση της αιχμαλωσίας.

Από την αστρολογική μελέτη παίρνουμε την πληροφορία, αφού η μορφή της αιχμαλωσίας δίνεται από τον οίκο και η λειτουργία της εσωτερικής πηγής προέλευσης μπορεί να διαγνωστεί από τον ρόλο του ζωδίου στον συνολικό χάρτη. Αυτό έχει δύο όψεις. Όταν η εσωτερική πηγή είναι η προσωπικότητα, το άτομο έχει την τάση να αιχμαλωτίζεται από τα γεγονότα, τις καταστάσεις, τα άτομα με τα οποία έρχεται σε επαφή εξ αιτίας του οίκου. Όταν ως εσωτερικό κέντρο έχει αναγνωριστεί η ψυχή, το άτομο βιώνει την αιχμαλωσία που ασκείται από τις ενέργειες της προσωπικότητας του και αισθάνεται να βρίσκεται αντιμέτωπο με την δική του ευθύνη. Στην περίπτωση αυτή αναγνωρίζει ευκολότερα το δικό του πρόβλημα και δεν μεταθέτει την ευθύνη και το πρόβλημα του στους άλλους.

Αν για παράδειγμα έχουμε την Σελήνη στους Ιχθείς και στον 7ο οίκο, θα πρέπει να βοηθήσουμε αυτό το άτομο να συνειδητοποιήσει την ευθύνη που φέρει των αποφάσεων και επιλογών του, πάνω στο θέμα του γάμου και των στενών συνεργατών του, παρά να αναζητούμε το πρόβλημα στην δύσκολη προσωπικότητα του συντρόφου του ή των συνεργατών του. Διότι όσο προβληματικός και να είναι ο σύντροφός του ή ο συνεργάτης του, το πιθανότερο είναι να μην έχει καθόλου σκοπό να βλάψει το άτομο, αλλά η ίδια η λανθασμένη συμπεριφορά του ατόμου το οδηγεί στο να αρνητικοποιεί την σχέση του με τον πλησίον του. Κατά την φάση λοιπόν της αναζήτησης ευθυνών πρέπει να στραφούμε στην διερεύνηση της συμμετοχής του ίδιου του ατόμου.

Αυτό που στην συγκεκριμένη περίπτωση ψάχνουμε, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι, βρίσκεται στην σφαίρα της ιδιοτέλειας και του εγωισμού του ατόμου. Ειδικά η Σελήνη αυτή στους Ιχθείς, μπορεί εύκολα να μας ξεγελάσει, με μία επικάλυψη από ένα μανδύα συμπεριφοράς θύματος, που κινείται υπό την ιδιοτελή και αστρική γοητεία της αυτοθυσίας, που όμως απέχει από την αλήθεια της πλήρους παράδοσης στον θύτη.Άλλωστε η σωστή και πλήρης παράδοση μπορεί να επιτευχθεί μόνο αφότου κάποιος έχει πρώτα παραδοθεί στην δική του Ψυχή και όλες οι άλλες καταστάσεις δεν είναι παρά ψευδεπίγραφες πλην όμως γοητευτικές (γητευτικές) απομιμήσεις. Όταν η υποταγή στην ψυχή- η οποία είναι η πλησιέστερη μας εσωτερική αλήθεια- επιτευχθεί, τότε απομακρύνεται ο κατώτερος εγωισμός και οι σχέσεις με τις μορφές του οίκου καθάρονται. Να ξέρουμε επίσης, ότι δεν είναι οι άλλοι, που θέλουν πρωτογενώς να κάνουν θύμα τους το άτομο των Ιχθύων, αλλά το ίδιο το άτομο ζητάει να φορτώσει σε κάποιον τον ρόλο του θύτη του. Οι σχέσεις με συμμετοχή βέβαια της Σελήνης, είναι ευκολότερα συνειδησιακά προσεγγίσιμες, από άλλες πλανητικές επιρροές και έτσι ο άλλος εμπλέκεται πιο συνειδητά από ότι π.χ. από μία συμμετοχή υπό τον Κρόνο.

Η δεύτερη μορφή τάσεων είναι η τάση απάρνησης ή αποστασιοποίησης του ατόμου των Ιχθύων. Αυτή παίρνει διττή μορφή. Στην μία περίπτωση, το άτομο απαρνιέται τον εαυτό του, καθώς ζει προσκολλημένο με τις δραστηριότητες του οίκου που βρίσκεται η Σελήνη του. Στην άλλη περίπτωση, το άτομο περνάει σε αντίθεση και αποστασιοποιείται από τον χώρο του οίκου. Αν πχ είναι ο 5ος οίκος που κάποιος έχει την Σελήνη στους Ιχθείς, μπορεί να βιώνει κρίσεις απομάκρυνσης από τα παιδιά του, ή από τις τάσεις του για διασκέδαση. Τις οποίες μπορεί να τις βλέπει και σαν δεσμευτικές εξαρτήσεις από τις απολαύσεις και η αποστασιοποίηση να του δίνει την ψευδαίσθηση της απελευθέρωσης. Το άτομο μπορεί να φερθεί εγωιστικά αποστασιοποιούμενο από καταστάσεις και άτομα. Μπορεί να ερωτευθεί και να φύγει για ένα ταξίδι, παρατώντας τα παιδιά στον ή στην σύζυγο, φυσικά αν συνάδουν και άλλοι παράγοντες. Γενικά η αποστασιοποίηση της Σελήνης στους Ιχθείς, φέρνει κακή αντίληψη του χρόνου. Τα πιο εξελιγμένα άτομα θα συνειδητοποιήσουν το δικό τους πρόβλημα και θα ενεργήσουν ώστε να περιορίσουν την εσφαλμένη εξαρτησιακή συμπεριφορά τους, προοδεύοντας έτσι στον δρόμο της αυτογνωσίας τους και σταματώντας να δημιουργούν τα ίδια την αρνητική συμμετοχή της Σελήνης στον οίκο αυτό. Οι δραστηριότητες του οίκου θα εξυγιανθούν, θα γίνουν πιο δίκαιες και πιο πραγματικές. Η μορφή της συγκεκριμένης αυτής μορφής αποστασιοποίησης, δεν δημιουργεί την προβληματική συμπεριφορά της αρνητικής και εγωιστικής αποστασιοποίησης.

Ένα παράδειγμα ψυχοσωματικής ιατρικής διάγνωσης είναι το επόμενο. Χαρακτηριστικό σύμπτωμα ενός τύπου Rock Rose είναι η κατακράτηση υγρών και μάλιστα περισσότερο λέμφου. Η λέμφος στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι εξαιρετικά ευαισθητοποιημένη καθώς ευαισθητοποιείται από το ζώδιο των Ιχθύων. Η κατακράτηση υγρών θα είναι εμφανής, όταν το άτομο έχει κάνει χαρακτηρολογικές υπερβολές στο θέμα της δέσμευσης και της αιχμαλωσίας του. Συμπεριφορές που είναι αποτέλεσμα του να αισθάνεται δεσμευμένο, αιχμαλωτισμένο σε καταστάσεις και άτομα, χωρίς να είναι πραγματικά αναγκαίο, φέρνουν σαν αποτέλεσμα την δέσμευση, την κατακράτηση υγρών. Μπορεί τότε κάποιος να έχει φουσκωμένα μάγουλα, ή οίδημα στην κοιλιά, παρ’ όλο που μπορεί να μην είναι παχύς ή παχιά. Τα σημεία όπου μπορεί να δημιουργηθεί το «φούσκωμα» μπορεί να βρεθούν από τη μελέτη του αστρολογικού χάρτη. Για παράδειγμα η κατακράτηση υγρών στα μάγουλα μπορεί να δημιουργηθεί από μία Σελήνη στον 7ο οίκο και από την αντίδραση της στον αντιδιαμετρικό πρώτο οίκο που δείχνει το πρόσωπο, όπως επίσης μπορεί να υποδεικνύει στην οσφυϊκή περιοχή και την περιοχή των γλουτών, μια μορφή κατακράτησης όπως είναι η αυξημένη συσσώρευση λίπους. Το φούσκωμα στην κοιλιά μπορεί να σηματοδοτεί την Παρθένο στον ωροσκόπο κ.ο.κ.

Σύμβολο του ζωδίου των Ιχθύων

Σε εξελιγμένες ψυχές η Σελήνη στους Ιχθείς μπορεί να σηματοδοτήσει κάποιον που θα προσπαθήσει να διαλύσει τις νεκρές και ληγμένες μορφές, τόσο της ατομικής όσο και της συλλογικής συνείδησης και δράσης, που αφορούν σε θέματα του οίκου που βρίσκεται η Σελήνη του και το ζώδιο των Ιχθύων. Το Rock Rose οπωσδήποτε θα μπορούσε να βοηθήσει και αυτά τα άτομα, στο να είναι πιο δυνατά και να αντιμετωπίζουν με μεγαλύτερη άνεση τις δυσκολίες των εγχειρημάτων τους. Θα μπορέσουν να βοηθηθούν δυναμοποιητικά, όπως κανείς τρώει καλές τροφές, χρησιμοποιεί σωστά βιταμινούχα σκευάσματα, ή χρήσιμα συμπληρώματα διατροφής. Μπορεί δηλ να συναντηθεί η Σελήνη στους Ιχθείς, σε άτομα που έχουν ενσαρκωθεί για να καθαριστούν και να καθαρίσουν το κοινωνικό περιβάλλον, απομακρύνοντας τις παλαιές μορφές της περιόδου των Ιχθύων τώρα που αρχίζουν να πνέουν οι άνεμοι της νέας Υδροχοϊκής εποχής.

Τα πιο προχωρημένα άτομα έχουν να ξεπεράσουν την στάση αυτή του πανικού, καθώς αρχίζουν να παίρνουν τα πρώτα διαισθητικά μηνύματα, από την δεσμευτική τους σχέση με τον πνευματικό εαυτό τους. Όταν συνειδητοποιήσει η προσωπικότητα ότι η ασθένεια προέρχεται, από την έλλειψη υποταγής στη βούληση της αλήθειας της ψυχής και μέχρι να καταλάβει ποιος είναι ο άνθρωπος, η προσωπικότητα πανικοβάλλεται. Εκεί, το ανθοΐαμα αυτό, θα βοηθήσει στην διάνοιξη του δίαυλου, που θα επιτρέψει την κατανόηση της αλήθειας και την αποδοχή της αλήθειας του ότι είμαστε ψυχές, με ιδιότητες που μεταφέρονται πέραν του χρόνου της μιας ζωής και όχι τα επίπλαστα εξωτερικά χαρακτηριστικά μιας καλά ή κακά εκπαιδευμένης και διαμορφωμένης σήμερα προσωπικότητας.

Σε όλο τον χώρο του εσωτερισμού και των κάθε λογής δασκάλων και μέχρι κάποιος προχωρημένος μαθητής να γίνει πραγματικός διδάσκαλος, δημιουργούνται τέτοιες καταστάσεις Ιχθυϊκού τύπου που φέρνει εξουσιασμό προς τους μαθητές και έτσι αναπτύσσονται συμπεριφορές δεσμευτικές και αποστασιοποιητικές, δηλ καταστάσεις πανικού και Rock Rose. Πολλοί οπαδοί δασκάλων και γκουρού θα βοηθιόνταν αν έπαιρναν το ανθοΐαμα των Ιχθύων.