Σκλήρανθος, το ανθοΐαμα του Ζυγού


Δημoσιεύτηκε: Πέμπτη, 1 Οκτ 2020 στις 18:59
«Αυτοί που υποφέρουν πολύ από το να μην μπορούν να αποφασίσουν μεταξύ δύο πραγμάτων, πρώτα το ένα τους φαίνεται σωστό και μετά το άλλο. Είναι συνήθως ήσυχοι άνθρωποι και κουβαλάνε την δυσκολία τους μόνοι, καθώς δεν έχουν την τάση να το συζητήσουν με άλλους.»

Δώδεκα Θεραπευτές, Έντουαρντ Μπαχ

Ο Μπαχ, πάντα λιτός στις διατυπώσεις του και ευθυγραμμισμένος, μας δίνει στις πιο πάνω φράσεις την εικόνα του ατόμου που μπορεί να βοηθηθεί από το ανθοΐαμα Σκλήρανθος (Scleranthus Annuus). Στην πράξη, όταν ερχόμαστε σε επαφή με κάποιο άτομο χρειάζεται να εμβαθύνουμε περισσότερο στα «γιατί» και τα «πώς» των συμπεριφορών. Προσπαθώντας να δώσουμε μια απάντηση σε αυτά, θα πλησιάσουμε το θέμα με την καθοδήγηση της αρχαίας σοφίας που περιέχεται στην αστρολογία.

Βασικά, δύο σημεία μας τραβούν την προσοχή στην περιγραφή του τύπου Σκλήρανθος.  Το πρώτο είναι το ότι δεν μπορούν να αποφασίσουν μεταξύ δύο πραγμάτων και το δεύτερο ότι κουβαλάνε το πρόβλημά τους μόνοι και δεν έχουν την τάση να το συζητούν με τους άλλους.

Παίρνουμε πάντα υπόψη ότι οι αδυναμίες είναι δυνάμεις, ταλέντα που έχουν φθαρεί, έχουν πάρει λάθος δρόμο για διάφορες αιτίες, ατομικές, οικογενειακές, κοινωνικές. Προσπαθούμε να δούμε, λοιπόν, ποιες είναι αυτές οι δυνάμεις στην καθαρή τους μορφή και να τις αποκαταστήσουμε στην γενέθλια εμφάνισή τους. Γιατί γεννιόμαστε όλοι τέλειοι στην έκφραση των δυνάμεων και ταλέντων μας και στο δρόμο κάτι συμβαίνει και δημιουργείται «βλάβη». Αναρωτιόμαστε, τι μπορεί να κάνει κάποιο άτομο να χάσει την αποφασιστικότητά του; Ποια είναι τα χαρακτηριστικά που έχει ο πραγματικά, έντονα και πολύ συχνά αναποφάσιστος;

Για να πάρει κάποιος μία απόφαση χρειάζεται να έχει μία γερή σύνδεση με τον πυρήνα του, με τον εαυτό του, με το εγώ του, όποια έννοια και αν έχει αυτό. Πρέπει να μπορεί εύκολα να λέει: «αυτό είμαι, αυτό θέλω». Να έχει διάκριση του τι θέλει ο ίδιος και του τι δεν θέλει. Διάκριση μέχρι λεπτομέρειας, για να είναι γρήγορος στην απόφασή του. Η μεγάλη γρηγοράδα στην απόφαση μπορεί να είναι και αυτή πρόβλημα, αλλά πάντως εδώ μας ενδιαφέρει μια υγιής ταχύτητα αντίδρασης.

Αφού δεν έχει ισχυρή στάση απέναντι στα πράγματα, σημαίνει ότι δεν υποστηρίζει αρκετά τον εαυτό του. Αλλά δεν υποστηρίζει τον εαυτό του όχι στο επίπεδο των κοινωνικών δραστηριοτήτων, επαγγελματικά κτλ. Είναι πολύ προσωπική στάση, αφορά καθαρά, στενά και άμεσα τον ίδιο. Τι μπορεί να διασπάσει την συμπαγή αίσθηση του «εγώ είμαι»; Η απάντηση είναι, το «ο άλλος είναι». Επειδή είναι πολύ στενά προσωπικό και πυρηνικό ζήτημα η αναποφασιστικότητα αυτού του τύπου, θα πρέπει να έχει αποκτήσει κάποιος κάποια βλάβη στην σχέση του με τον άλλο, με τα άτομα που έρχεται σε στενή και προσωπική σχέση. Αυτό το χαρακτηριστικό φέρνει αυτό το ανθοΐαμα σε συνάφεια με το ζώδιο του Ζυγού. Ο Ήλιος στον Ζυγό είναι σε πτώση. Ο Ήλιος είναι το κέντρο της συνείδησης, το κέντρο του «εγώ είμαι». Γιατί είναι σε πτώση στον Ζυγό;  

Το διαμετρικό ζώδιο του Ζυγού είναι ο Κριός και ο άξονας Κριού – Ζυγού είναι ο χώρος που η συνείδηση εκφράζεται πολύ ατομικά (Κριός). Ο Ζυγός είναι η περιοχή που παίρνει κάποιος την ανάδραση από τον άλλο που είναι κοντά του, σε άμεση συνάφεια με το εγώ του. Ο Κριός, θα λέγαμε, εκφράζει ενώ ο Ζυγός έχει μία «παθητική» στάση, προσλαμβάνει. Ο Ήλιος δίνει την αίσθηση του «εγώ είμαι». Αυτό στον Ζυγό πέφτει στο χαμηλότερό του επίπεδο. Εκεί το «εγώ είμαι» έχει στρέψει την προσοχή του έξω, στον άλλο και χάνει την επικέντρωσή του. Ενδιαφέρεται για την ανταπόκριση του άλλου, το τι σκέφτεται ο άλλος, τι θέλει, τι γνώμη έχει. Ο στόχος είναι να έρθει σε μία αρμονία, μια ισορροπία με τον άλλο. Για να επιτευχθεί αυτή η αρμονία στις προσωπικές του σχέσεις ο Ζυγός κάνει πολλές υποχωρήσεις. Δίνει προτεραιότητα στον άλλο, αφού ο Ήλιος του, η δύναμη του κέντρου του και της ζωής του είναι στραμμένο προς τον άλλο. Στην πορεία αρχίζει να ταυτίζει τον εαυτό του (Ήλιος) με τον άλλο. Έτσι αρχίζει η ταύτιση με κάτι που δεν είναι ο ίδιος. Αυτό είναι η αρχή του προβλήματος.

Θέλοντας να έχει μια καλή σχέση με τον άλλο θα κάνει πολλές υποχωρήσεις. Αυτό θα το κάνει μυστικά, μέσα στο κέντρο του. Είναι μία θυσία του «εγώ» για να υπάρξει, το επίσης απαραίτητο, «εγώ κι εσύ». Θα το κάνει τόσο σιωπηλά που ο άλλος αν δεν έχει και ο ίδιος έμφαση στο ζώδιο αυτό δεν θα το καταλάβει. Ειδικά αν έχει αντίθετα έμφαση στο απέναντι ζώδιο του Κριού ή στον πρώτο οίκο και γενικά στο πρώτο τεταρτημόριο των ζωδίων και οίκων. Ο Ζυγός θα κάνει στον άλλο όλα του τα χατίρια για να έλξει, την σημαντική γι’ αυτόν, «έξωθεν καλή μαρτυρία». Αυτό είναι η αρχή της υποχώρησης του «εγώ είμαι».

Καταλήγει να θέλει να αρέσει και αυτό τον απομακρύνει από το «εγώ θέλω αυτό», «εγώ είμαι αυτό». Με αυτό τον τρόπο αδυνατίζουν και αδρανοποιούνται οι δυνάμεις που κρατούν σε επαφή με το προσωπικό κέντρο και το άτομο αρχίζει να μαθαίνει τα «θέλω» του άλλου. Ότι δεν ταΐζεις αδυνατίζει. Έτσι αρχίζει να ξεχνάει τι θέλει ο ίδιος. Τα «θέλω» του, βαθιά και επιφανειακά, αρχίζουν να χάνονται στο βάθος της ζωής του, να γίνονται θολά, να ξεχνιούνται.

Το άτομο αλλοτριώνεται και αρχίζει να χάνει τον εαυτό του. «Τι γαρ ωφελήσει άνθρωπον εάν κερδήση τον κόσμον όλον, και ζημιωθή την ψυχήν αυτού;» επισημαίνει ο Χριστός. Αυτό είναι κάτι που θα μπορούσε να στηρίξει καθώς τα αφορά και τα άτομα του Ζυγού ή που έχουν έμφαση του 7ου οίκου τους. Αυτή η αλλοτρίωση φέρνει το άτομο στην πράξη να φαίνεται αναποφάσιστο. Φτάνει στο σημείο να ξέρει καλύτερα να αποφασίζει για τον σύντροφό του, για τον άλλο, παρά για τον εαυτό του.

Το ότι κουβαλάει το φορτίο μόνο του οφείλεται εν μέρει και στην δραστική ιδιοσυγκρασία του Ζυγού ως παρορμητικό ζώδιο. Ξέρει να προχωράει δραστικά σε αυτά που κάνει, που είναι η τάσεις του. Τον άλλο θα τον απασχολήσει στο να του καλύψει τις δικές του ανάγκες. Τον εαυτό του τον έχει στα «αζήτητα». Μόνο αν ο άλλος έχει αρκετή διαίσθηση και επίγνωση του δυτικού ημισφαιρίου του χάρτη του θα μπορέσει να καταλάβει το τι του συμβαίνει. Ο άλλος μπορεί να είναι ο σύντροφος της ζωής του ή όποια άλλη στενή σχέση, όπως ένας συνεργάτης στον επαγγελματικό χώρο και όποιος έρχεται σε στενή επαφή ένας προς ένα, περιλαμβάνοντας ακόμα και τα παιδιά και τους άλλους συγγενείς, παρόλο που αυτοί καθορίζονται ειδικά από άλλους οίκους. Πρέπει ο άλλος να καταλάβει από μόνος του. Το ίδιο το άτομο, καθώς δεν διεκδικεί και δεν προβάλλει το «εγώ» του, δεν θα απασχολήσει τον άλλο με το τι συμβαίνει μέσα του. Αυτό είναι που δεν κάνει από την αρχή. Άλλωστε ο Άρης, ο πλανήτης των διεκδικήσεων, είναι και αυτός σε αδυναμία στον Ζυγό.

Ένα άτομο τέτοιο θα βοηθηθεί από το ανθοΐαμα σκλήρανθος. Θα του δώσει ηρεμία και αποφασιστικότητα, θα το κάνει ικανό να παίρνει γρήγορες αποφάσεις και να έχει άμεσες αντιδράσεις. Το βοηθάει να έχει ψυχραιμία και ισορροπία σε όλες τις συνθήκες που θα του εμφανίζονται. Θα συνεχίσει να προσπαθεί να έχει μία καλή σχέση με τον άλλο, αλλά δεν θα παραμελεί τον εαυτό του. Κάτι που, άλλωστε, κανένας δεν του ζήτησε και το κάνει μόνος του λόγω της ιδιοσυγκρασίας του αυτής.

Είναι σημαντική αυτή η θεραπεία του Ζυγού, γιατί είναι το ζώδιο στο οποίο κάποιος έχει την δυνατότητα να δει ότι ο άλλος βρίσκεται μέσα του και είναι η ίδια η Ψυχή του. Όταν αυτό επιτευχθεί, θα έχει μία θαυμαστή ευκαιρία να αποφασίσει να στραφεί προς τα εκεί. Να κάνει την ψυχή του τον στόχο της πορείας της ζωής του και έτσι να επιφέρει την ποθητή αναστροφή της πορείας της ζωής του, από τον υλοζωισμό στην πορεία προς το βαθύτερο Είναι, προς την πνευματική ζωή. Έτσι θα επιτύχει και την αναστροφή των πολικοτήτων του που θα συντονιστούν πλέον με την παρουσία της ψυχής του. Αυτό θα επιφέρει την αναστροφή και της πορείας των ενσαρκώσεών του πάνω στον ζωδιακό, από την μέχρι τότε αριστερόστροφη, υλιστική πορεία, στην δεξιόστροφη πορεία που σε κάποτε θα τον οδηγήσει προς την αυτογνωσία και την μύηση στους χώρους του πνεύματος. Κάτι που αποτελεί ένα μεγάλο σταθμό στην πορεία κάθε ψυχής. Και αυτό πραγματώνεται μόνο μέσα από το ζώδιο του Ζυγού. Αυτή είναι η Μεγάλη Πρόκληση και η Ευκαιρία του ατόμου που έχει έντονη σχέση με τον Ζυγό.

«Η θεραπεία είναι η αυτογνωσία.» – Θιβετανός