Αστρολογική μελέτη μιας περίπτωσης οστεοπόρωσης


Δημoσιεύτηκε: Κυριακή, 12 Ιούν 2016 στις 01:15

Η οστεοπόρωση είναι μία πάθηση που πλήττει όλους τους ανθρώπους, άνδρες και γυναίκες, αν και οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερη συχνότητα προσβολής τους. Η αντιμετώπιση της είναι πολλές φορές ακατάλληλη ακόμα και από τους κλασσικούς γιατρούς και υπάρχουν ορισμένα θέματα άγνωστα στο ευρύ κοινό που θα μπορούσαν να βοηθήσουν πραγματικά τους παθόντες. Ο σκοπός του παρόντος κειμένου είναι να εμπλουτίσει τους ενδιαφερόμενους με πληροφορία, θέλω να ελπίζω, χρήσιμη και όχι να υποκαταστήσει οποιαδήποτε θεραπευτική αγωγή ακολουθείται κατά προτροπή του γιατρού στον οποίο έχουν απευθυνθεί. Θα έλεγα ότι μάλλον αποβλέπει περισσότερο στο να ενισχύσει οποιαδήποτε θεραπευτική μέθοδο ακολουθούν, η οποία δεν περιλαμβάνει τις πληροφορίες που παρουσιάζονται στο κείμενο αυτό. Να πούμε εξ αρχής εδώ ότι ο γράφων δεν έχει την ιατρική ιδιότητα. Επιχειρεί μόνο να μεταφέρει μια κατά το δυνατόν ολιστική προσέγγιση με την συγκριτική συνεργασία της πληροφορίας που προέρχεται από την κλασσική δυτική Ιατρική, την Αγιουρβέδα και την Αστρολογία.

Η οστεοπόρωση είναι πάθηση του μεταβολισμού των οστών (του οστίτη ιστού) κατά την οποία παρατηρείται σταδιακή μείωση της πυκνότητας και της ποιότητας τους που σχετίζεται με την ελλιπή παραγωγή οστίτη ιστού. Αξιοσημείωτο είναι ότι μέχρι την δεκαετία του ’80 ελάχιστη έως καμία σημασία δεν δινόταν στην πάθηση αυτή. Η παραγωγή οστίτη ιστού είναι γνωστό ότι σχετίζεται με τον μεταβολισμό του ασβεστίου και αυτό κάνει κάποιους να πίνουν αυξημένες ποσότητες γάλακτος ή να τρώνε τυριά με σκοπό την πρόσληψη ασβεστίου. Αυτό όμως είναι μια λάθος αντιμετώπιση και θα δούμε στην συνέχεια τι συμβαίνει σε αυτό το θέμα, τόσο από την άποψη της σημερινής ιατρικής, την άποψη της Αγιουρβέδα και της Αστρολογίας, με σκοπό να ρίξουμε έστω λίγο φως και να πληροφορήσουμε τους ενδιαφερόμενους που είτε έχουν ήδη αυτή την πάθηση, είτε ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, είτε απλά θέλουν να μάθουν περισσότερα για το θέμα αυτό.

Η οστεοπόρωση όντως έχει να κάνει με διαταραχή του μεταβολισμού του ασβεστίου. Όταν ο οργανισμός χρειάζεται ασβέστιο και δεν το βρίσκει διαθέσιμο, απευθύνεται στις αποθήκες ασβεστίου που είναι τα οστά. Το αποτέλεσμα είναι το αδυνάτισμα των αποθηκών και η αδυναμία αποθήκευσης του που συνήθως την ονομάζουμε έλλειψη ασβεστίου και που οδηγεί πολλούς στην κατανάλωση γαλακτοκομικών ή στην λήψη σκευασμάτων ασβεστίου. Το ασβέστιο όμως για να κυκλοφορήσει και να απορροφηθεί από τον οργανισμό, απαιτεί να υπάρχει κατ’ αρχάς λίπος, γιατί είναι ουσία λιποδιαλυτή. Για να ενωθεί όμως το λίπος με το ασβέστιο, απαιτείται ένας καταλύτης, ο οποίος στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι η βιταμίνη D, η οποία μάλιστα όταν απορροφηθεί από τον οργανισμό αποθηκεύεται στο λίπος. Έτσι ένας οργανισμός με αρκετό λίπος και επαρκή βιταμίνη D, θα μπορέσει να απορροφήσει και να μεταβολίσει το προσλαμβανόμενο ασβέστιο και θα έχει έτσι ικανοποιητική παραγωγή οστίτη ιστού. Η Αγιουρβέδα μας λέει ότι το σώμα αποτελείται από επτά Ιστούς (Dhatus). Ο καθένας ιστός συμβάλλει στην παραγωγή του επόμενου στην σειρά ιστού. Οι επτά ιστοί είναι:

 1. Ο χυλός (λέμφος)
 2. Το αίμα
 3. Ο μυϊκός
 4. Το λίπος
 5. Το οστούν
 6. Ο μυελός των οστών και
 7. Το σπέρμα ή ωάριο.

Ο ιστός των οστών κατά συνέπεια παράγεται από τον ιστό του λίπους, αφού είναι ο αμέσως μετά το λίπος παραγόμενος ιστός. Εδώ να σημειώσουμε ότι η Αγιουρβέδα δίνει διαφορετική έννοια στον όρο «ιστός» από ότι κάνει η δυτική ιατρική. Η διάκριση που γίνεται στην Αγιουρβέδα είναι περισσότερο αναφορά σε λειτουργικά επίπεδα φλοιών που είναι τόσο ενεργειακοί όσο και υλικοί. Ενώ η δυτική άποψη καταγράφει στο βασικό επίπεδο την έννοια του ιστού, χωρίς όμως να έχει φθάσει σε μία ιεράρχηση τους σε ένα ενιαίο σύστημα όπως κάνει η αρχαία Αγιουρβέδα. Εδώ συμβαίνει κάτι αντίστοιχο με τα τσάκρας. Όταν λέμε τσάκρας μας έρχονται στον νου τα επτά βασικά, για τα οποία έχουμε διάφορες πληροφορίες για τον ρόλο τους στον βιολογικό, ενεργειακό και πνευματικό μεταβολισμό. Παρ’ όλα αυτά στην πραγματικότητα υπάρχουν δεκάδες και ίσως εκατοντάδες τσάκρας μικρότερης σημασίας, ή δύσκολο να γίνουν αντιληπτά στην σημερινή κατάσταση της ανθρωπότητας. Οπωσδήποτε η σύνθεση των δύο απόψεων θα είναι ωφέλιμη, αλλά δεν έχει γίνει μέχρι τώρα και όσο έχει πέσει στην αντίληψη μου. Να συνενωθούν οι πληροφορίες της Αγιουρβέδα με τις λεπτομέρειες των ανακαλύψεων της δυτικής ιατρικής.

Στην Αγιουρβεδική αστρολογία ο ιστός των οστών σχετίζεται με τον Κρόνο. Ωστόσο στην κλασσική Αγιουρβεδική αστρολογία κυβερνήτης των οστών θεωρείται ο Ήλιος. Και κατ’ αυτήν, χωρίς ένα δυνατό Ήλιο και καλή διαδικασία πέψης, τα οστά δεν μπορούν να αναπτυχθούν κανονικά. Να σημειώσουμε σε αυτό το σημείο ότι ο Ήλιος σχετίζεται κατά την δυτική αστρολογία με την βιταμίνη D και είναι γνωστό ότι η βιταμίνη αυτή προσλαμβάνεται από την έκθεση στον Ήλιο.

Άξια αναφοράς είναι η πληροφορία κάποιου ενδοκρινολόγου που προσπάθησε να βοηθήσει τους γονείς του που είχαν και οι δύο προχωρημένη οστεοπόρωση. Στην ενδελεχή έρευνα του στις βιβλιοθήκες με τις πιο τελευταίες έρευνες για την οστεοπόρωση, ανακάλυψε ότι αυτό που βοηθάει σε μεγάλο βαθμό τα οστά στην λειτουργία τους είναι η δόνηση, το ρυθμικά επαναλαμβανόμενο τράνταγμα του σώματος. Η δόνηση όπως αυτή που δημιουργείται πχ από το βάδισμα. Συγκεκριμένα εκείνος προμήθευσε τους γονείς του με ειδικά δονούμενα κρεβάτια που υπάρχουν γι΄ αυτό το λόγο στο εμπόριο, μιας και οι γονείς του είναι ηλικιωμένοι και δεν μπορούν να περπατήσουν με άνεση.

Η οστεοπόρωση λοιπόν βοηθιέται από την άσκηση, αλλά όχι οποιαδήποτε μορφής άσκηση. Η κατάλληλη άσκηση είναι αυτή κατά την οποία ασκείται έλξη από τους μύες στα οστά. Τέτοια έλξη ασκείται σε ασκήσεις όπως αυτές που γίνονται στην Χάθα Γιογκα, την Κρίγια Γιογκα, το Στρέτσινγκ κλπ. Η άσκηση με όργανα ή με βάρη δεν είναι καθόλου αυτό που χρειάζεται και μπορούν αυτές οι ασκήσεις μάλιστα να επιδράσουν αντίστροφα. Το βάδισμα παρέχει την απαιτούμενη δόνηση και άσκηση και αποτελεί ίσως την πιο σημαντική μορφή άσκησης για την οστεοπόρωση.

Να έχουμε υπ’ όψιν ότι αν κάποιος/α δεν αποκαταστήσει διατροφική ισορροπία και δεν εξασφαλίσει επάρκεια λίπους και βιταμίνης D, όποιο φάρμακο και αν πάρει από αυτά που συνταγογραφούν οι κλασσικοί γιατροί, δεν πρόκειται να βοηθηθεί. Πολύ τακτικά γιατροί που δεν έχουν και πολύ καλή άποψη για το θέμα συνταγογραφούν τεράστιες ποσότητες ασβεστίου σε χάπια, χωρίς καμία άλλη συμβουλή ή υποβοήθηση. Η λογική είναι να υπάρχει ασβέστιο στον οργανισμό, μέχρι να αποβληθεί αφού δεν απορροφιέται. Όσο βρίσκεται σε διαδικασία απόρριψης, θα μπορέσει να χρησιμοποιηθεί κάποια περαστική ποσότητα. Είναι μία ποσοτική λογική, που όμως δεν αρκεί καθόλου. Διότι τι μπορεί να κάνει ένα φάρμακο αν δεν υπάρχει το έδαφος παραγωγής οστίτη ιστού στο σώμα; Αν δεν υπάρχουν τα προαπαιτούμενα για τον μεταβολισμό και απορρόφηση του ασβεστίου; Βέβαια η καλύτερη αντιμετώπιση θα ήταν να προσπαθήσει κάποιος να αποκαταστήσει τις συναισθηματικές και νοητικές αιτίες που διαταράσσουν τον μεταβολισμό. Η διάγνωση των οποίων μπορεί να γίνει μόνο με την αστρολογία. Εδώ κρύβεται το μυστικό του γιατί ο Παράκελσος έλεγε ότι δεν νοείται γιατρός χωρίς γνώση αστρολογίας. Τα βασικά ουράνια σώματα που μας ενδιαφέρουν είναι ο Ήλιος, η Σελήνη, ο Κρόνος και ο Δίας. Ας δούμε πάρα κάτω μία συγκεκριμένη περίπτωση οστεοπόρωσης όσο πιο σύντομα μπορούμε.

Μελέτη των εξωτερικών και εσωτερικών δεδομένων μίας περίπτωσης οστεοπόρωσης

Αν θελήσουμε να σκεφτούμε ολιστικά και ψυχοσωματικά, αν θελήσουμε να διαγνώσουμε την ψυχολογική (συναισθηματική και νοητική) πηγή της ασθένειας αυτής, αυτόματα μπαίνουμε σε ένα προβληματισμό. Μπορεί να υπάρχουν θεάσιμες, διαγνώσιμες, ορατές αιτίες δημιουργίας οστεοπόρωσης; Ποια είναι τα ψυχολογικά χαρακτηριστικά που μπορούν να δημιουργήσουν χαρακτηροδομές που θα επηρεάσουν το ενεργειακό περιβάλλον των λειτουργιών και των δομών που λαμβάνουν μέρος στην παραγωγή οστίτη ιστού και άρα θα οδηγήσουν στην οστεοπόρωση; Η αναφερόμενη περίπτωση αφορά σε γυναίκα ηλικίας περίπου 50 ετών, της οποίας ο γενέθλιος χάρτης είναι η εικόνα 1. Φυσικά δεν αναφέρουμε ονόματα και προσωπικά στοιχεία από σεβασμό της ιδιωτικότητας των ατόμων. Η δημοσίευση της παρούσας αναφοράς έχει γίνει μετά από την σύμφωνη γνώμη των ενδιαφερόμενων ατόμων, υπό τον όρο να είναι ανώνυμα, κάτι που ήταν και η δική μου επιθυμία άλλωστε.

γενέθλιος χάρτης γυναίκας

εικόνα 1: γενέθλιος χάρτης γυναίκας

Στην δυτική παραδοσιακή αστρολογία τα οστά συνδέονται με τον Κρόνο. Αλλά όπως ήδη αναφέραμε νωρίτερα στην Αγιουρβεδική αστρολογία τα οστά συνδέονται τόσο με τον Κρόνο όσο και τον Ήλιο. Έτσι στην μελέτη της περίπτωσης μας θα παρατηρήσουμε τον Ήλιο μαζί με τον Κρόνο. Άλλωστε η βιταμίνη D είναι η βιταμίνη που σχετίζεται με τον Ήλιο στην δυτική αστρολογία, οπότε υπάρχει σίγουρα αιτία και για τις δύο σχολές να ασχοληθούμε και με τα δύο αυτά ουράνια σώματα.

Στον γενέθλιο χάρτη της περίπτωσης μας, παρατηρούμε ότι:
 • Ο Ήλιος κάνει γωνία 150° με τον Κρόνο
 • Ο Ήλιος βρίσκεται σε πτώση στο ζώδιο του Ζυγού
 • Ο Ήλιος βρίσκεται σε σύνοδο με το Μεσουράνημα (ισχυρή θέση)
 • Ο Κρόνος βρίσκεται στον 3ο οίκο και κοντά στην ακμή του.

Αυτό δείχνει ότι οι δύο πλανήτες έχουν την τάση να την κάνουν να πρέπει να αναλάβει δράση, για να μετουσιώσει τις ενέργειες τους. Καθώς δε ο ένας απ’ τους δύο είναι ο Ήλιος, που βρίσκεται μάλιστα σε ισχυρή θέση, το άτομο αυτό θα εμπλακεί με τα θέματα των δύο πλανητών σε έντονη συνάφεια με την προσωπική της εξέλιξη. Επειδή όμως ο Ήλιος βρίσκεται σε πτώση στον Ζυγό και στο ισχυρό σημείο του μεσουρανήματος, υποψιαζόμαστε ότι το άτομο δεν προβάλει με κατάλληλο τρόπο τα θέματα της προσωπικότητας της ακόμα και αν είναι έντονα, ή τα προωθεί με λάθος τρόπο. Επίσης ο Κρόνος είναι στον 3ο οίκο που κατά την Αγιουρβεδική αστρολογία είναι οίκος που σχετίζεται με την υγεία, ως ο 6ος του 10ου και δείχνει την «δύναμη κρούσης» και αντιμετώπισης των θεμάτων υγείας για ένα άτομο. Έτσι σχετίζεται με το ανοσοποιητικό. Η τοποθέτηση αυτή του Κρόνου είναι καλή καθώς ο παραδοσιακά αντιλαμβανόμενος ως κακοποιός πλανήτης, ξέρει καλά πώς να αντιμετωπίζει το κακό. Είναι στο βάθος της ομοιοπαθητική η σκέψη αυτή. Είναι δε ιδιαίτερης σημασίας και έντασης το γεγονός ότι ο Ήλιος είναι σε σύνοδο με την ακμή του 10ου οίκου και ο Κρόνος στον 6ο κατά σειρά που είναι ο 3ος οίκος. Γενικά η έννοια του 6ου οίκου ως οίκου της υγείας, σχετίζεται με το ότι η γενική σχέση 1ου και 6ου σχετίζονται με την όψη των 150°. Πχ τα αντίστοιχα ζώδια που είναι ο Κριός και η Παρθένος έχουν σχέση 150°. Αυτή η γωνία λοιπόν έχει μια μυστηριακή σχέση με την υγεία και την λειτουργικότητα της ασθένειας γενικώς. Επίσης ο Κρόνος είναι ο κυβερνήτης του Ωροσκόπου και άρα είναι σημαντικής δυναμικής.

Επίσης στον χάρτη της γυναίκας αυτής παρατηρούμε ότι:
 • Ο Δίας κάνει γωνία 90° με την Σελήνη
 • Η Σελήνη βρίσκεται σε πτώση στον Σκορπιό

Ο Δίας είναι κυβερνήτης του λιπώδους ιστού. Η Σελήνη είναι επίσης κυβερνήτης του λιπώδους ιστού κατά την Αγιουρβεδική αστρολογία, αλλά σχετίζεται και γενικά με την πρωταρχική απορρόφηση και λήψη θρεπτικότητας από τις τροφές. Το τετράγωνο (90°) Σελήνης―Δία και καθώς και οι δύο βρίσκονται σε ισχυρούς γωνιακούς οίκους (Σελήνη 10ος & Δίας 7ος), δημιουργεί τάσεις ανισορροπίας στον λιπώδη ιστό και στην συγκεκριμένη περίπτωση γυναίκας την κάνει να είναι υπερβολικά λεπτή, να έχει εξαιρετικά μειωμένο λίπος, και αυτό δημιουργεί ένα βασικό τρωτό σημείο για την δημιουργία οστεοπόρωσης. Επιπλέον η όψη 135° μεταξύ Κρόνου και Σελήνης, ειδικά όταν ο Κρόνος είναι ισχυρός ως κυβερνήτης του Ωροσκόπου, υποδεικνύει μία ανισορροπία, ή διαταραχή στην σχέση ασβέτιου (Κρόνος) και λίπους (Σελήνη). Ας θυμηθούμε ότι ο λιπώδης ιστός συμβάλλει στην παραγωγή του οστικού ιστού (ο Meda Dhatu παράγει τον Asthi Dhatu στην Αγιουρβέδα) και το ασβέστιο είναι λιποδιαλυτό στοιχείο. Δηλ η παρουσία λίπους είναι απαραίτητη για την απορρόφηση του. Θα ήταν λοιπόν πολύ σημαντικό, να προσθέσει στην καθημερινή της διατροφή το βούτυρο, που μπορεί αν είναι βίγκαν να είναι φυτικής προέλευσης.

Συγχρόνως την περίοδο εμφάνισης της βλάβης, ο προοδευμένος Ερμής της, που είναι κυβερνήτης του 6ου οίκου, βρίσκεται σε σύνοδο με τον γενέθλιο Ποσειδώνα αν και είναι η τρίτη φορά που συμβαίνει αυτή η σχέση. Ταυτόχρονα υπήρξε υπόθαλψη μιας δύσκολης κατάστασης που έπαιξε κρίσιμο ρόλο από την διέλευση του Κρόνου πάνω από τον Ήλιο της, που θα δούμε στην συνέχεια πως εκφράστηκε πρακτικά και συναισθηματικά. Παρ’ όλα αυτά, δεν μας αρκεί ο δικός της χάρτης για την κατανόηση της κατάστασης και το πρώτο που κοιτάμε είναι τα άτομα του άμεσου περιβάλλοντος της και τι τριβές δημιουργούνται ανάμεσα τους. Ελέγχουμε πόσο αυτές βοηθούν ή επιβαρύνουν με περαιτέρω εξαντλητικές ενεργειακές δομές τα ευαίσθητα σημεία που υπάρχουν στον γενέθλιο χάρτη της. Τα πρώτα άτομα που κοιτάμε είναι τα άτομα με τα οποία έχει στενότερη και καθημερινή σχέση που είναι ο σύζυγος και τα παιδιά της. Ψάχνουμε να βρούμε αν υπάρχουν εστίες που χειροτερεύουν τις ενεργειακές της δομές και άρα ατονούν το ανοσοποιητικό της σύστημα. Εδώ θα κάνουμε κάποιες αναφορές μόνο στον σύζυγό της διότι αν αναφερθούμε και στα παιδιά, το κείμενο μας θα γίνει ιδιαίτερα μεγάλο για τα ιντερνετικά δεδομένα. Ο γενέθλιος χάρτης του συζύγου είναι η εικόνα 2.

γενέθλιος χάρτης συζύγου

εικόνα 2: γενέθλιος χάρτης συζύγου
Έτσι στην συγκεκριμένη περίπτωση το πρώτο που παρατηρούμε είναι ότι στην συναστρία με τον σύζυγο της έχει:
 • Τον γενέθλιο Ήλιο της να δημιουργεί όψη τετραγώνου (90°) με τον γενέθλιο Ήλιο του συζύγου της.
 • Ο Ερμής του συζύγου δημιουργεί όψη τετραγώνου με τον Ερμή της

Να σημειώσουμε ότι η συζυγική σχέση υπάρχει επί αρκετά χρόνια (περίπου 30) και αυτή η γωνία των Ήλιων τους έχει αποτελέσει το κύριο αίτιο τριβών και συγκρούσεων μεταξύ τους, ειδικά τώρα που βρίσκονται σε μεγαλύτερη ηλικία και ο Ήλιος τους έχει αναπτυχθεί πληρέστερα. Η δύσκολη σχέση του Ερμή τους δεν βοηθάει στο να βρεθεί λύση μέσω ενός καλού διαλόγου και συνήθως οι διάλογοι καταλήγουν σε καυγάδες. Αυτή είναι μία κατάσταση που αδυνατίζει τον ήδη αδύνατο Ήλιο της γυναίκας, που βρίσκεται σε πτώση στο ζώδιο του Ζυγού και δημιουργεί φλεγμονώδη ατμόσφαιρα στον Ερμή της, που όπως είπαμε είναι κυβερνήτης του 6ου οίκου της υγείας της.

Δύο με τρία χρόνια πριν την ανακάλυψη της βλάβης, υπήρχε μια έξαρση συγκρούσεων μεταξύ τους και έκτοτε έκαναν μια υπέρβαση και οι δύο και συνεχίζουν το ταξίδι της ζωής με κοινή απόφαση να έχουν ένα νέο λιγότερο συγκρουστικό τρόπο. Όμως οι ενεργειακές εκείνες μορφές που παράγονταν αυτά τα τελευταία χρόνια της σύγκρουσης, είναι βέβαιο ότι έχουν δράσει ως φλοιοί εκκόλαψης της αδυναμίας του Ήλιου της και των διεργασιών του. Αφού μάλιστα η γυναίκα είναι ο πόλος που έχει τον Ήλιο στον Ζυγό και κάνει μεγαλύτερες προσπάθειες να βρεθεί λύση ισορροπίας σε δύσκολες στιγμές με τον σύντροφο, η γυναίκα μπορούμε να καταλάβουμε ότι βρισκόταν σε «υπερλειτουργία» όλο αυτό το διάστημα. Ειδικά με το ότι έχει μία αρκετά ψυχαναγκαστική παραπονιάρα Σελήνη στον Σκορπιό. Αυτή η κρίση είχε ξεκινήσει κατά την διέλευση του Κρόνου πάνω από τον Ήλιο της, που ταυτόχρονα έκανε τετράγωνο με τον Ήλιο του συζύγου της. Σε εκείνο το διάστημα έγιναν οι πολύ έντονες συγκρούσεις που τους έφεραν στα πρόθυρα διαζυγίου, αλλά η θέση του Δία στην συναστρία τους είναι έντονα θετική και κυρίαρχη και δεν επέτρεψε στο τέλος να συμβεί ο χωρισμός. Εκείνο το διάστημα της διέλευσης του Κρόνου και λίγο μετά η γυναίκα μπήκε σε φάση εμμηνόπαυσης και περίπου 3 χρόνια μετά (σήμερα) διαγνώστηκε με 3% οστεοπόρωση.

Η σύντομη αυτή περιγραφή μας δεν αποβλέπει να αποτελέσει μια πλήρη και λεπτομερειακή μελέτη του φαινομένου, αλλά περισσότερο να δώσει μια εικόνα του πως λειτουργούν οι εσωτερικές καταστάσεις που δημιουργούν τα γεγονότα μέσω των συναισθημάτων και του επηρεασμού του συνόλου του ενεργειακού δυναμικού μας. Η εξάντληση ή η διατάραξη της ενέργειας κάποιου πλανήτη, φέρνει σαν αποτέλεσμα την παρεμπόδιση κάποιων λειτουργιών. Πχ στην συγκεκριμένη γυναίκα η περίοδος της διέλευσης του Κρόνου από την γενέθλια θέση του Ήλιου της και με φανερή αφορμή τις δημιουργηθείσες έντονες συγκρούσεις με τον σύζυγο της, την έκανε να είναι πολύ εσωστρεφική. Βρέθηκε ουσιαστικά στα πρόθυρα της κατάθλιψης. Αυτό την έκανε να μένει κλειστή στο σπίτι. Να μην θέλει να βγαίνει έξω καθόλου. Με αποτέλεσμα φυσικά να μην εκτίθεται για πολύ μεγάλο διάστημα στις ακτινοβολίες του Ήλιου και άρα προφανώς να έχει πολύ χαμηλά ποσοστά βιταμίνης D. Η διαταραχή του γενέθλιου Ηλίου της, την έκανε να απωθείται από την φυσική επαφή της ακόμα και με τον φυσικό Ήλιο. Αυτό και μόνο μπορεί να λειτούργησε σαν σκανδάλη για την δημιουργία της τόσο έντονης οστεοπόρωσης. Αυτό αποτελεί μία αρνητική συσχέτιση Κρόνου―Ήλιου και αποτελεί την αιχμή ενός μυστηρίου με πολύ βαθύτερες διαστάσεις απ’ ότι φαίνεται. Ο Κρόνος στην αρνητική του εκδήλωση μπορεί να φέρει μελαγχολία η οποία κάνει κάποιον να απωθείται από την φωτεινή πλευρά της ζωής και τον Ήλιο.

Με αυτές τις παρατηρήσεις βλέπουμε ότι στο ευαίσθητο δικό της σύστημα ήλθε η περίοδος της κρίσης με τον σύζυγο της που πυροδότησε την ευαισθησία της επιταχύνοντας ταυτόχρονα την εμμηνόπαυση και μη έκθεση στον Ήλιο (εσωστρέφεια). Οι αρνητικές ενέργειες που εξέπεμψαν και οι δύο σύζυγοι στην περίοδο της κρίσης, ήλθαν και γειώθηκαν σε εκείνη με τον συγκεκριμένο τρόπο. Αν ήταν μόνη της και πάλι θα πάθαινε οστεοπόρωση ίσως κάποια στιγμή, αλλά θα μπορούσε να συνέβαινε πολύ αργότερα, καθώς ο Κρόνος στον 3ο της δίνει ένα ισχυρό ανοσοποιητικό. Οι συναισθηματικές συγκρούσεις σίγουρα την κατέβαλαν ενεργειακά, ειδικά με την Σελήνη της στον Σκορπιό που δείχνει ότι είναι έντονα συναισθηματική και με τάσεις να δραματοποιεί τα γεγονότα περισσότερο από όσο δραματικά είναι.

Η διαχείριση των ενεργειών μας και της παραγωγής τους σε θετικές ή σε διαταραγμένες-αρνητικές μορφές, όπως γίνεται μέσω των συναισθημάτων και των σκέψεων είναι ο τρόπος λειτουργίας όλων των παθήσεων και ανισορροπιών. Οι σχέσεις μας μπορούν να συμβάλλουν με θετικό ή αρνητικό τρόπο την παραγωγή ενέργειας που μπορεί άλλες φορές να μας θεραπεύσει και άλλες φορές να μας σκοτώσει. Έτσι οι διαδικασίες επιμελούς αυτογνωσίας, μαζί με την κατανόηση τουλάχιστον των στενών μας σχέσεων, μπορεί να προλάβει καταστάσεις που πολύ συχνά έχουν παρατηρηθεί να φθάνουν στα όρια του τραγικού κάποιες φορές, όπως άλλωστε μπορεί να παρατηρήσει κανείς κοιτώντας και γύρω του, ακόμα και αν δεν γνωρίζει αστρολογία.

Εμείς οι ίδιοι αρρωσταίνουμε τους εαυτούς μας και σε αυτό συμβάλλουν οι επιλογές συντρόφων, ακόμα και παιδιών (ακόμα και αν δεν μπορεί να γίνει κατανοητή η έννοια επιλογής παιδιών). Όσο και να μην είναι ευχάριστο να λέγονται αυτά, πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε με γενναιότητα. Μπορεί ο αγαπημένος μας σύντροφος, ή το αγαπημένο μας παιδί να μας αρρωστήσει και ακόμα κυριολεκτικά και να μας σκοτώσει από ένα επίπεδο, στο οποίο δεν έχουμε ακόμα στρέψει την προσοχή μας, ώστε να το κατανοήσουμε και να το μελετήσουμε. Δεν είναι ότι το κάνει κάποιος με την γνωστή συνείδηση της προσωπικότητας που διαθέτει εκείνη την στιγμή. Οι καταστάσεις αυτές ενεργούν στο επίπεδο που βρίσκεται πίσω από την συνείδηση μας και κάποιοι το ονομάζουν υποσυνείδητο. Είναι ο ίδιος χώρος που εδρεύουν τα συναισθήματα μας και ο χώρος όπου γίνεται η πρώτη εγγραφή των δεδομένων από άλλες ζωές που θα εκφραστούν στην παρούσα και που σχετίζεται με αυτό που ονομάζουμε κάρμα. Γι’ αυτό πρωταρχικός στόχος κάθε πραγματικής διαδικασίας αυτογνωσίας, είναι η εξάγνιση και φώτιση του υποσυνειδήτου. Με στόχο την διαγραφή του και την απόδοση του συνειδησιακού τόπου- που χωριστικά καταλαμβάνει- στην ενοποιημένη ανθρώπινη συνειδητότητα. Η κατανόηση των ιδιοσυγκρασιακών μας χαρακτηριστικών, καθώς και των χαρακτηριστικών των συντρόφων, παιδιών, γονέων κλπ, είναι απαραίτητη και μπορεί να μας οδηγήσει με ασφάλεια σε ένα θετικότερο και πιο συνειδητό τρόπο ατομικής και οικογενειακής ζωής.

ΥΓΙΑΙΝΕΤΕ ΚΑΙ ΑΓΡΥΠΝΕΙΤΕ!