Η Γέννηση στην Πύλη του Αιγόκερω


Δημoσιεύτηκε: Παρασκευή, 22 Δεκ 2023 στις 06:54

Ερευνώντας τα θέματα που αφορούν στην Πύλη του Αιγόκερω, ας δούμε πρώτα για λίγο τα βασικά αστρονομικά δεδομένα.

Η φαινομενική κίνηση του Ήλιου

Δύο είναι οι φαινόμενες κινήσεις του Ήλιου. Η καθημερινή πορεία του από την Ανατολή στην Δύση και η μετατόπιση της τροχιάς του στον άξονα Βορρά – Νότου.

Η πρώτη κίνηση δημιουργεί το φαινόμενο της ημέρας και της νύκτας και η δεύτερη τη ροή των εποχών. Μπορείτε να παρακολουθήσετε τις κινήσεις σε αυτές τις σελίδες.

Οι κινήσεις αυτές δημιουργούνται από την κίνηση της γης και τις δύο βασικές μορφές της, την περιστροφική και την τροχιακή.

Πρόκειται για μία σημαντική αστρολογική και φιλοσοφική πολικότητα. Τα Μυστήρια όλων των εποχών περιστρέφονται γύρω από αυτές τις αλήθειες. Οι οποίες αποτελούν βασικό αντικείμενο διαλογισμού για τον Οδοιπόρο Αναζητητή, τον διαχρονικό Μαθητή.

Επιπλέον, πάνω σε αυτές τις αλήθειες χτίζονται οι ναοί όλων των τύπων και όλων των πολιτισμών, από τα βάθη της αρχαιότητας μέχρι και σήμερα.

Τα τέσσερα σημεία

Στην Ελληνική πραγματικότητα αυτά δεν γινόταν φυσικά να διαφεύγουν. Με την πρώτη πύλη μυστηρίου να κρύβεται στο ίδιο το όνομα της Περσεφόνης, όπως έχουμε πει και παλιότερα. Θέμα που σχετίζεται με τις Ισημερίες.

Ενώ η δεύτερη πύλη αφορά στα Ηλιοστάσια και την παρουσία του Απόλλωνα που επίσης έχει τρομακτικό για τον αμύητο όνομα (απολλύω – ὄλλυμι = χάνω, καταστρέφω).

Το θερινό Ηλιοστάσιο, το ζώδιο του Καρκίνου που είναι ζώδιο του νερού και το νερό είναι ο γεννήτωρ και η τροφός του υλικού κόσμου. Η τεράστια και πολλά υποσχόμενη παραγωγικότητά έλκει τις ψυχές με μία πρόκληση– υπόσχεση ότι θα γίνουν θεριστές εσωτερικών καρπών και έτσι θα καλλιεργηθεί η εσωτερικότητα, μητέρα του Πνεύματος.

Το χειμερινό Ηλιοστάσιο, το ζώδιο του Αιγόκερω που είναι η πιο ισχυρή δύναμη του στοιχείου της γης, δεν υπόσχεται εξωτερική ζωή, αλλά εσωτερική πορεία.

Από αυτό το κέντρο έλκονται οι μύστες που επιθυμούν την τελική τους Απελευθέρωση και την έναρξη της πλήρους Πνευματικής ζωής σαν βασικό στοιχείο της πορείας σύμφωνα με τον πραγματικό ρόλο της Ανθρωπότητας. Μιας πορείας άγνωστης και αόρατης για τα μάτια όποιου δεν έχει λάβει ακόμα την πέμπτη μύηση.

Συχνά λέμε ότι ο Αιγόκερως είναι η πύλη των μυήσεων. Ήρθε η ώρα να πούμε λίγο περισσότερα στο γιατί γίνεται αυτό.

Οι Πέντε Μυήσεις

Οι πρώτες πέντε μυήσεις παίρνονται στον υλικό κόσμο όπως πλατιά τον αντιλαμβανόμαστε σήμερα.

Για να μπούμε όμως στις μυήσεις αυτές πρέπει να ξεκινήσουμε τον Δρόμο μιας Νέας Ζωής. Αυτό γίνεται με την γέννηση που γίνεται εκ της ψυχής και όχι από την Ανάγκη του Νόμου του Κάρμα και την αναζήτηση υλικής εμπειρίας.

Είναι το φαινόμενο στο οποίο συχνά αναφέρονται με διάφορους τρόπους πολλοί φωτισμένοι άνθρωποι, το φαινόμενο της Δεύτερης ή Πνευματικής Γέννησης.

“Κατά την πρώτη μεγάλη Μύηση ο Χριστός γεννιέται μέσα στο μαθητή. Τότε είναι που συνειδητοποιεί για πρώτη φορά μέσα του την εκπόρευση της θείας Αγάπης και βιώνει εκείνη τη θαυμαστή αλλαγή που τον κάνει να αισθάνεται ότι είναι ένα με όλα όσα ζουν. Αυτή είναι η “Δεύτερη Γέννηση”, και σε αυτή τη γέννηση οι ουράνιοι χαίρονται, γιατί γεννιέται στη “βασιλεία των ουρανών”, ως ένας από τους “μικρούς”, ως “μικρό παιδί” – τα ονόματα που δίνονται πάντα στους νέους Μύστες. Αυτό είναι το νόημα των λόγων του Ιησού, ότι ο άνθρωπος πρέπει να γίνει μικρό παιδί για να εισέλθει στη Βασιλεία”.
– Esoteric Christianity, by Annie Besant, p. 185

Αυτή η Δεύτερη Γέννηση είναι η Πρώτη Μύηση. Απ’ ότι αντιλαμβάνεται κανείς, η θεία Αγάπη για την οποία μιλάμε δεν αρχίζει να γίνεται αντιληπτή και βιώσιμη παρά μετά την Πρώτη Μύηση. Σύμφωνα με τις δηλώσεις των Μεγάλων Διδασκάλων (~50 χρόνια πριν) υπάρχουν στην ανθρωπότητα περίπου 1.000.000 δευτερογέννητοι.

Η Δεύτερη Γέννηση, οι Δευτερογέννητοι

Το κύριο Έργο του Χριστού είναι αυτό ακριβώς. Να αποκαλύψει, στο ευρύ κοινό, αυτά που ήταν γνωστά από πολύ παλιά εντός των Μυστηρίων της αρχαιότητας και που δίνονταν μόνο στους μυημένους τους.

Αν κατορθώσει να συλλάβει κανείς το μέγεθος του Έργου θα αντιληφθεί ότι κανένας άλλος εκτός από το ίδιο το Μοναδιαίο Επίπεδο, τη Θεία Μονάδα του Συστήματός μας, δεν μπορεί να αναλάβει την Ευθύνη να χαράξει ένα τέτοιο Έργο.

Ο Χριστιανισμός, άσχετα με το τι λένε τα ιερατεία και οι φανατικοί ένθεν κακείθεν, είναι ακριβώς αυτή η αποκάλυψη των πέντε πρώτων μυήσεων που μέλλει να πάρει ο άνθρωπος σε αυτή την υλική πραγματικότητα που αντιλαμβανόμαστε. Αυτές οι Μυήσεις είναι τα σκαλοπάτια της Απελευθέρωσης.

Ο Ιησούς αναφέρθηκε στην πρώτη μύηση ειδικά στη συνομιλία του με τον Νικόδημο, όπως αναφέρεται στο Κατά Ιωάννη Ευαγγέλιο, κεφ. Γ΄, 3.5.7

«3 Ὁ Ἰησοῦς τοῦ ἀπεκρίθη, ‘Ἀλήθεια, ἀλήθεια σοῦ λέγω, ἐὰν δὲν γεννηθῇ κανεὶς ἄνωθεν, δὲν μπορεῖ νὰ ἰδῇ τὴν βασιλείαν τοῦ Θεοῦ’.»

Αυτή η Δεύτερη Γέννηση που γίνεται εκ του Πνεύματος συμβαίνει στην πύλη του Αιγόκερω.

Η δεύτερη μύηση είναι η Βάπτιση, η τρίτη μύηση είναι η Μεταμόρφωση, η τέταρτη η Σταύρωση και η πέμπτη είναι η Ανάληψη. Η πέμπτη μύηση φέρνει τον άνθρωπο στο σημείο που αναφέρουν σαν επιστέγασμα τα «Χρυσά Έπη» των Πυθαγορείων φιλοσόφων:

«ἢν δ’ ἀπολείψας σῶμα ἐς αἰθέρ’ ἐλεύθερον ἔλθηις, ἔσσεαι ἀθάνατος, θεός ἄμβροτος, οὐκέτι θνητός.»

«Αν δε, αφού αφήσης εις την γην το σώμα, έλθης εις τον ελεύθερον αιθέρα, θα είσαι αθάνατος, άφθαρτος θεός, ουχί πλέον θνητός.»

Αλλά εδώ δεν μπορούμε να αναφερθούμε σε όλα αυτά τα μεγάλα εσωτερικά Μυστήρια εκτενέστερα. Το έχουμε κάνει στο παρελθόν τμηματικά και θα το ξανακάνουμε στο μέλλον. Θα βρείτε αναφορές σε άρθρα εδώ.

Ξαναλέω ότι αυτά αποτελούν τη βάση της Αιώνιας Σοφίας, όπως πάντα διδασκόταν στα αρχαία Μυστήρια. Το μεγάλο όμως Μυστήριο της εποχής μας είναι ότι αυτά διαλαλήθηκαν στους δρόμους για τα αυτιά όλων και όχι μόνο κάποιων μυημένων σε κάποιες μυστικές εταιρείες και οργανώσεις. Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα.

Αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα για κατανόηση της σημασίας του που ξεφεύγει από την σημερινή ανθρώπινη αντιληπτικότητα.

Ελπίζω να συνέβαλα κατά τι στην κατανόηση του φαινομένου της γέννησης του Θείου Βρέφους, όπως το ονομάζουν οι Χριστιανοί, στο χειμερινό Ηλιοστάσιο. Θείο Βρέφος είναι η ονομασία του Δευτερογέννητου, γιατί πλέον έχει γεννηθεί εκ Πνεύματος.

Μια σύνοψη

Το σώμα εδώ, είναι καρπός της ίδιας της ψυχής. Αυτό για να συμβεί πρέπει κάποιος να έχει αντιστρέψει τη σχέση του με τον υλικό κόσμο. Αυτή η αφύπνιση αρχικά γίνεται το Φθινόπωρο, όταν φθίνουν οι οπώρες, δηλαδή οι καρποί του υλικού κόσμου.

Η ψυχή αποσύρεται από τον κύκλο της υλικής εμπειρίας. Παύει η υλική ζωή να του προσφέρει την εμπειρία που χρειάζεται καθώς έχει έρθει σε επαφή με την ψυχή και το πνεύμα του. Γι’ αυτό στα Ελευσίνια Μυστήρια το έτος των μυημένων άρχιζε το Φθινόπωρο.

Όταν ελευθερωνόταν η ψυχή από τα δεσμά της ύλης και δρούσε ανενόχλητη. Τότε άρχιζε η εσωτερική ζωή που έφθανε στην κορύφωσή της στο Χειμερινό Ηλιοστάσιο με την Πνευματική Γέννηση και την στέρεη τοποθέτηση του βήματος του Μαθητή στη σκάλα της Πνευματικής οδού, της Απελευθέρωσης.

Οι μυημένοι είναι αυτοί που εργάζονται για την Μεγάλη Απελευθέρωσή τους από τον τροχό της Ανάγκης του υλικού κόσμου.

Για τους Αβατάρ

Οι Μεγάλοι Απεσταλμένοι που είναι όντα που έχουν ετοιμαστεί για να φτάσουν στην Ολοκλήρωσή τους και παράλληλα να προωθήσουν το Μήνυμα της Πρώτης Ακτίνας του Πατρός για την εποχή τους, γεννιούνται στην πύλη του Αιγόκερου. Εκεί δημιουργούν το υλικό τους σώμα σαν καρπό πλέον του Πνεύματός τους που λειτουργεί σαν πύλη έκφρασης του Σκοπού Τους.

Αυτή η διαδικασία συνέβαινε πάντα και για να μπορέσει κανείς να παρακολουθήσει τις πορείες αυτές μέσα στα βάθη των αιώνων θα πρέπει πρώτα να αντιληφθεί την έννοια της Ανθρωπότητας ως ενός ενιαίου εξελισσόμενου οργανισμού.

«Τα τρία μεγάλα πλανητικά κέντρα είναι η Σαμπάλα, η Ιεραρχία και η Ανθρωπότητα. Όταν η τελειότητα έχει επιτευχθεί, η ενέργεια της Σαμπάλα της θέλησης, της δύναμης και του σκοπού θα ρέει ελεύθερα μέσω του κέντρου της κεφαλής, οι ενέργειες της αγάπης-σοφίας της Ιεραρχίας θα ρέουν μέσω του κέντρου της καρδιάς και η ενέργεια της ανθρωπότητας θα εστιάζεται μέσω του κέντρου του λαιμού, με το κέντρο ajna να ενεργεί ως ο διαμεσολαβητής και των τριών. Τότε θα λάβει χώρα μια νέα δραστηριότητα εκ μέρους της ανθρωπότητας. Πρόκειται για το έργο της σύνδεσης των τριών υπερανθρώπινων βασιλείων με τα τρία υπο-ανθρώπινα βασίλεια, και έτσι της εγκαθίδρυσης των νέων ουρανών και της νέας γης. Τότε η ανθρωπότητα θα έχει φτάσει στην κορυφή του εξελικτικού της στόχου σε αυτή τη Γη» Esoteric Healing, Alice Bailey & Djwhal Khul, p. 154.

Ο Ελληνισμός έχει κι άλλη Πορεία

Και για τους περί τα Ελληνικά εντρυφώντες να σημειώσω για έναν από τους μεγάλους παράγοντες του μέλλοντος της Ανθρωπότητας. Ίσως όταν η πλειονότητα της ανθρωπότητας έχει πάρει την πρώτη μύηση και είναι δευτερογέννητοι, ίσως τότε να είναι ο καιρός να ενσαρκωθεί μπροστά στα μάτια των ανθρώπων ο μυστηριακός Διόνυσος, ως ο νέος Χριστός. Αποκαλύπτοντας αυτή τη φορά τα Μυστήρια της Φώτισης. Αυτός ο προστάτης των Δελφικών μυστηρίων κατά το Χειμερινό Ηλιοστάσιο.

Η πύλη του Αιγόκερω είναι το Βήμα. Το πρώτο και ισχυρό βήμα γιατί η αρχή είναι το ήμισυ του παντός. Για μία ζωή που πλέον είναι Πορεία στην Πραγματική Οδό, πνεύμα και ύλη, ιδέα και πράξη, ενωμένα.

Με το Καλό, όλες και όλοι να εισέλθουν στην Οδό.