Περί Ζωογονικού Τριγώνου


Δημoσιεύτηκε: Δευτέρα, 21 Μαρ 2022 στις 12:12
Ανάρτηση που έκανα την ημέρα του Ζωογονικού Τριγώνου 16η Σεπτεμβρίου 2021 στο ΦΒ, με τίτλο: “ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ 16 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2021”. Η ανάρτηση βρίσκεται εδώ για όποιον θέλει να την επισκεφτεί. Αργότερα αποφάσισα να την κρατήσω και την μετέφερα με κάποιες αλλαγές εδώ, για να μπορεί να βρεθεί και στο μέλλον.

Υπάρχει κάτι μαγικό στην σημερινή ημερομηνία 16/9/2021. Η ημέρα (16), ο μήνας (9) και το έτος (2021) συνιστούν εικόνα του Ζωογονικού Τριγώνου. Πρόκειται για το ορθογώνιο τρίγωνο που έχει πλευρές 3, 4, 5. Το 9 = 3², το 16 = 4², και το 2021 => 2+0+2+1 = 5.

Η κατανόηση της αριθμητικής και της γεωμετρίας είναι απαραίτητη για την ασχολία με την αστρολογία, αλλά και οποιαδήποτε εσωτερική επιστήμη.

Την ζωογονική ιδιότητα φανέρωσε για το τρίγωνο αυτό, από όσο έχει πέσει στην αντίληψή μου, ο Πρόκλος που μας μεταφέρει ότι το τρίγωνο αυτό έχει την γενεσιουργό ιδιότητα. Έκτοτε οι νεώτεροι υιοθέτησαν ως όνομα το επίθετο αυτό.

«ζῳογονικόν ἐστι τὸ τρίγωνον καὶ γενέσει οἰκεῖον»Πρόκλος, 2.43.11

Έχουν γραφτεί πολλά για το τρίγωνο αυτό ανά τους αιώνες και οι Πυθαγόρειοι, με τις εσωτερικές τους επιστήμες πάντα μελετούσαν και αντιμετώπιζαν το τρίγωνο αυτό με ιερό σεβασμό. Γιατί όμως αυτό;

Τα τρίγωνα είναι τριών ειδών: ισόπλευρα, ισοσκελή και σκαληνά. Να συνοψίσουμε ότι τα ισόπλευρα έχουν τρεις ίσες πλευρές, τα ισοσκελή δύο ίσες και τα σκαληνά τρεις άνισες μεταξύ τους πλευρές. Στην εσωτερική γεωμετρία, τα ισόπλευρα είναι εικόνες του κόσμου των θεών, τα ισοσκελή του κόσμου των ηρώων και τα σκαληνά του κόσμου των θνητών.

Από τα σκαληνά, το ορθογώνιο με πλευρές 3, 4, 5 είναι το τελειότερο και έχει μοναδικές ιδιότητες. Εκτός της ορθής γωνίας, οι τρεις αριθμοί (3, 4, 5) είναι μεταξύ τους πρώτοι, έχουν μέγιστο κοινό διαιρέτη την μονάδα, υπάρχουν ανεξάρτητα και αυθύπαρκτα εκπληρώνοντας το έργο τους. Τέλος, είναι το μοναδικό που οι αριθμοί των πλευρών του έχουν υπόλοιπο την μονάδα (5 – 4 = 1, 4 – 3 = 1), δηλαδή είναι συνεχόμενοι.

Ο Πρόκλος μας αναφέρει ότι αφού είναι το τελειότερο όλων των τριγώνων, μπορεί και πρέπει να περιέχει εικόνες και αντιπροσωπεία των τριών πρώτων αρχών κατ’ αντιστοιχία και προβολή. Οι αριθμοί του είναι εικόνες των πρώτων αρχών (Πρόκλος 2.45.26).

Το τελειότερο τρίγωνο είναι λοιπόν μία εικόνα, μία αντιστοίχηση και προβολή του θείου κόσμου της μονάδος μέσα στον κόσμο των θνητών.

Η τριάδα (3) στον Πρόκλο σχετίζεται με το ον, η τετράδα (4) είναι εικόνα της ζωής και η υποτείνουσα της πεντάδας (5) σχετίζεται με τον νου. Ο νους είναι αυτός που αφενός συνθέτει, εξάγει αποτελέσματα και συμπεραίνει επί του συνόλου της ζωής του όντος, όπως και διαμορφώνει εικόνα που μπορεί να αποθηκευτεί στην μνήμη που θα αποτελέσει την υλοποιητική δύναμη τους επόμενου κύκλου ζωής κατά την επανενσάρκωση.

Η ιδέα τείνει πάντα προς την υλοποίηση και γίνεται ο διαμορφωτής της Ειμαρμένης, την οποία εκπροσωπεί η υποτείνουσα του ζωογονικού τριγώνου. Όπως έλεγαν και οι Πυθαγόρειοι, ο άνθρωπος μόνος του διαγράφει την μοίρα του, δημιουργεί τον Παράδεισο ή την Κόλαση μέσα στην οποία ζει. Μέσω του νου του, να προσθέσω.