Ο ρόλος και οι ποιότητες του Μεσουρανήματος του αστρολογικού χάρτη.


Δημoσιεύτηκε: Πέμπτη, 12 Δεκ 2019 στις 22:32

Το Μεσουράνημα θεωρείται, από όλους τους κλάδους της αστρολογίας, ως το δεύτερο σε ισχύ σημείο ενός αστρολογικού χάρτη, με πρώτο τον Ωροσκόπο. Παρόλα αυτά, δεν δίνεται συνήθως η πρέπουσα σημασία σε αυτό. Πολλοί ξέρουν σε ποιο ζώδιο βρίσκεται ο Ωροσκόπος τους, αλλά πολύ λίγοι γνωρίζουν ποιο είναι το ζώδιο του Μεσουρανήματός τους. Εδώ, λοιπόν, ερχόμαστε να ρίξουμε λίγο περισσότερο φως σε αυτό το σημείο του αστρολογικού μας χάρτη, προσθέτοντας στις υπάρχουσες, νέες ιδέες και απόψεις που αποτελούν προϊόν προσωπικής εργασίας και έρευνας του γράφοντος.

Γενικά, το Μεσουράνημα δείχνει την σταδιοδρομία του ατόμου μέσα στην κοινωνία, την καριέρα του. Είναι το συνθετικό πρόσωπο που έχει κάποιος στην κοινωνία, υλικά, συναισθηματικά και πνευματικά. Εκεί βρίσκονται οι μάχες για την επίτευξη των φιλοδοξιών , η προσμονή για αναγνώριση της εργασίας και των ταλέντων μας, τα κίνητρα των ενεργειών μας, ο τρόπος με τον οποίο «βγαίνουμε» στην κοινωνία. Η πείρα που έχει κατασταλάξει και έχει πάρει την μορφή ιδανικών και στόχων στον 9ο οίκο, έρχεται στον 10ο οίκο και στην ακμή του, το Μεσουράνημα, να λάβει σάρκα και οστά.

Μπορεί το Μεσουράνημα να είναι το δεύτερο σε ισχύ σημείο ενός χάρτη, αλλά για την συνειδητή πλευρά του ανθρώπου είναι το πρώτο σε ισχύ. Αυτό οφείλεται στο ότι είναι το σημείο όπου δρα, παράγεται και διαπλάθεται η Συνείδηση. Ο άνθρωπος είναι, μέχρι ένα πολύ προχωρημένο εξελικτικό στάδιο, πρωτίστως συνειδησιακό ον. Ο χώρος των συνειδητών μας ενεργειών είναι πεδίο όπου διαπλάθεται το μελλοντικό μας κάρμα και έτσι, το Μεσουράνημα και ο 10ος οίκος, σχετίζονται με το δημιουργούμενο σε κάθε ενσάρκωση νέο κάρμα.

Όταν το άτομο αρχίσει να έχει έφεση πνευματικής προόδου, τότε το Μεσουράνημα παίζει ένα επιπλέον σημαντικό ρόλο καθώς εμπίπτει στην επικράτεια του εσωτερικού Διδασκάλου μας, των Διδασκάλων της Σοφίας και της Πνευματικής Ιεραρχίας. Σε ένα βαθύτερο επίπεδο το σημείο του Μεσουρανήματος είναι το σημείο συνάντησης με τον Διδάσκαλό μας. Ας το δούμε όμως λίγο καλύτερα πώς βιώνεται αυτή η κατάσταση!

Η εσωτερική διδασκαλία γίνεται αρχικά μέσω εργασίας επί της συνείδησης, που αποτελεί τον κύριο χώρο που γίνονται οι διεργασίες μετάλλαξης, μετουσίωσης, υπέρβασης του ανθρώπου προς κάτι καλύτερο, κάτι ανώτερο. Όταν ο άνθρωπος είναι έτοιμος, θα εμφανιστεί ο δάσκαλος, συνηθίζεται να λέγεται σε διάφορες παραδόσεις και αυτό αποτελεί μία πολύ μεγάλη αλήθεια. Εκεί εμπλέκεται το Μεσουράνημα με τον εσωτερικό μας Διδάσκαλο.

Έχουμε τρία επίπεδα συνείδησης, αυτό της προσωπικότητας, της ψυχής και του πνεύματος. Αυτά τα τρία επίπεδα αρχικά βρίσκονται σε διάσταση, αλλά με την πρόοδο της εξέλιξης έρχονται και συγχωνεύονται βαθμιαία σε μία άρρηκτη ενότητα. Η ετοιμότητα ενός ατόμου φαίνεται από τον βαθμό ανταπόκρισης και διεύρυνσης της συνείδησης της προσωπικότητας, ώστε να μπορεί να αφομοιώνει και να υιοθετεί – να ενώνεται με την συνείδηση της ψυχής. Ο πραγματικός μας δάσκαλος εμφανίζεται όταν η συνείδηση της προσωπικότητας έχει αρχίσει να ανταποκρίνεται στην συνείδηση της ψυχής. Είναι αλήθεια ότι έρχεται τότε που τα πράγματα δυσκολεύουν και πλέον απαιτείται η απόκτηση υψηλού επιπέδου Διάκρισης και ειδικά σε ιδεολογικά και πνευματικά ζητήματα.  Ο Διδάσκαλος θα έρθει στην αρχή από την πύλη του Μεσουρανήματος για να φωτίσει και να στηρίξει την συνείδηση του μαθητή του.

Όλα αυτά, τα υλικά και τα πνευματικά, κρύβονται μέσα στο Μεσουράνημα. Το ταμπεραμέντο και οι τρόποι του ζωδίου του, οι όψεις που κάνει και οι άλλες σχέσεις του στον γενέθλιο χάρτη, στις διελεύσεις και τις προόδους πρέπει να μελετώνται με επιμέλεια. Οι κυβερνήτες του ζωδίου του Μεσουρανήματος, οι σχέσεις τους, οι οίκοι και τα ζώδιά τους, καθώς και όποιες άλλες τεχνικές ανάλυσης και σύνθεσης, παίζουν ένα πολύ σημαντικό ρόλο και θα μας δώσουν πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία για την κατανόηση του ατόμου και του χάρτη του.