Η Πρώτη Πανσέληνος, η Πανσέληνος του Πάσχα
Η Πρώτη Πανσέληνος μετά την Εαρινή Ισημερία 2025 γίνεται στις 13 Απριλίου 2025, 03:22:12, ώρα Ελλάδας. Δεν μπορούμε να τη σχολιάσουμε σαν μία συνήθη Πανσέληνο. Πρώτα απ’ όλα αποτελεί την πρώτη Πανσέληνο του νέου αστρονομικού έτους που ξεκινάει με την Εαρινή Ισημερία.
Ένα μεγάλο θέμα που θα το πλησιάσουμε σε τουλάχιστον τρία μέρη. Στο παρόν μέρος θα εξετάσουμε τις τελευταίες απόψεις της φιλοσοφίας του Εσωτερισμού. Στο επόμενο μέρος θα εξετάσουμε τον ρόλο του πρώτου μέλους της Τριπλότητας των ζωδίων του πρώτου τεταρτημορίου του ζωδιακού, του Κριού. Στη συνέχεια θα επιχειρήσουμε να διαγνώσουμε τις εδικές τάσεις, απαιτήσεις και κατευθύνσεις που διαπλάθονται στον παρόντα αστρονομικό κύκλο του 2025.
Η Πανσέληνος του Κριού στην κοινωνία
Στα κοινωνικά πλαίσια η Πανσέληνος αυτή χρησιμοποιείται για τον ημερολογιακό υπολογισμό του Πάσχα, που για το 2025 συμπίπτει για την Ορθόδοξη και τις Δυτικές Εκκλησίες. Εμείς θα πλησιάσουμε το θέμα από την ουσιαστική, φιλοσοφική και εσωτερική του θέαση.
Ο κύκλος των εσωτερικών και εξωτερικών εξελίξεων λαμβάνεται ότι ξεκινά με τις φάσεις της Σελήνης. Για το 2025 ξεκινάει με την πρώτη Νέα Σελήνη μετά την εαρινή Ισημερία, στον δημιουργικό Κριό, που για εφέτος ήταν και ηλιακή έκλειψη (29/03/2025).
Η Νέα Σελήνη αυτή σηματοδοτεί κάθε χρόνο την έναρξη μιας νέας Ζωής, μιας νέας Δημιουργικής Αρχής, μιας Νέας Σποράς στον ορατό μας κόσμο. Μία πρώτη Νέα Σελήνη ως έκλειψη μας μιλάει για την επικέντρωση, ατομικά και συλλογικά, σε έναν θάνατο που έχουμε να βιώσουμε σε αυτόν τον κύκλο και ο θάνατος έχει πολλές μορφές.
Κάθε Νέος Κύκλος ξεκινάει στην εαρινή Ισημερία και αναφέρεται στην Ελληνική Μυθολογία με τον μύθο της επιστροφής της Περσεφόνης στον ορατό κόσμο, από την κατοικία της στα βάθη του αόρατου κόσμου, του κόσμου της ψυχής. Έχουμε αναφερθεί σε αυτόν τον μύθο πολλές φορές, όπως εδώ.
Κάθε έκλειψη φέρει κάποιον θάνατο
Φέρει μεν κάθε έκλειψη κάποιον θάνατο, αλλά τι είναι ο θάνατος; Είναι ένας για όλες και όλους; Το επόμενο απόσπασμα αναφέρεται στους μυημένους, για να συμπεριλάβει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο εύρος εμπειριών και ειδών θανάτου.
- Ο γνωστός και συνεχώς επαναλαμβανόμενος θάνατος του φυσικού σώματος, από ενσάρκωση σε ενσάρκωση.
- Οι θάνατοι του αστρικού και του νοητικού οχήματος, καθώς η αθάνατη ψυχή τα απορρίπτει ζωή με τη ζωή – μόνο για να δημιουργήσει νέα, μέχρι να επιτευχθεί η κυριαρχία.
- Στη συνέχεια – ως αποτέλεσμα της διαδικασίας ενσάρκωσης και των εξελικτικών αποτελεσμάτων της – έρχεται ο θάνατος της επιθυμίας και η αντικατάστασή της από μια αυξανόμενη πνευματική προσδοκία.
- Στη συνέχεια, μέσω της σωστής χρήσης του νου, έρχεται ο «θάνατος» της προσωπικότητας ή, μάλλον, η απόρριψη και η αποκήρυξη όλων των υλικών πραγμάτων.
- Ακολουθεί ο θάνατος ή η καταστροφή του αιτιατού ή ψυχικού σώματος κατά τη μεγάλη Μύηση της Απάρνησης.
Αυτή η διαδικασία του θανάτου και της ανάστασης συνεχίζεται ακατάπαυστα σε όλα τα βασίλεια της φύσης- κάθε θάνατος προετοιμάζει το δρόμο για μια μεγαλύτερη ομορφιά και ζωντάνια, και κάθε θάνατος (αν τον αναλύσετε με προσοχή) προετοιμάζει την ανάσταση με τη μία ή την άλλη μορφή, μέχρι να φτάσουμε σε αυτή την τελική ανάσταση και στη θέση της τελικής επίτευξης.»
Ο θάνατος είναι ένα ατομικό θέμα και αφορά στο στάδιο που βρίσκεται και ασκείται η καθεμία και ο καθένας μας.
Η Πανσέληνος ως συνέχεια της Νέας Σελήνης
Μετά την πρώτη Νέα Σελήνη, ακολουθεί η πρώτη Πανσέληνος (13/04/2025) του Κριού, που μας αποκαλύπτει τον στόχο, που μας φωτίζει στη συνειδητοποίηση αυτού που αποσκοπείται, αυτού που επιδιώκεται.
Η πρώτη αυτή Πανσέληνος μέσα στην κοινωνία μας και ημερολογιακά συνδέεται με την ημερομηνία του Πάσχα. Εσωτεριστικά αποτελεί τη μία από τις τρεις μεγαλύτερες και σπερματικές Πανσελήνους του κάθε έτους, του Κριού, του Ταύρου και των Διδύμων. Ο νόμος των Τριπλοτήτων σχετίζεται με αυτό. Αστρολογικά τα τρία πρώτα ζώδια αποτελούν το πρώτο τεταρτημόριο του ζωδιακού – τρία ζώδια συνιστούν κάθε τεταρτημόριο.
Στην εσωτερική οπτική του κόσμου, όπου εργάζεται η Εσωτερική Αστρολογία, αυτές οι τρεις Πανσέληνοι αποτελούν τρεις ουσιαστικές για την ανθρωπότητα πανηγύρεις, που έχει επικρατήσει να μεταφράζονται στα Ελληνικά, ως ‘φεστιβάλ’.
- Κριού: Το Φεστιβάλ του Πάσχα, ή της Ανάστασης
- Ταύρου: Το Φεστιβάλ της Βεσάκ ή της Φώτισης του Βούδα
- Διδύμων: Το Φεστιβάλ της Καλής Θέλησης και της σύνδεσης – σύμπραξης της Ανθρωπότητας με την Πνευματική της Ιεραρχία και την Κεφαλή της, τον Χριστό.
Το εσωτερικό νόημα της γιορτής του Πάσχα
Όταν αναφερόμαστε στο Πάσχα, λοιπόν, αναφερόμαστε στην Ανάσταση του Χριστού. Όπως είπαμε υπάρχουν πολλών ειδών θάνατοι που βιώνονται στα διάφορα στάδια της ανθρώπινης πορείας. Ένα από αυτά, που αποτελεί και την κατακλείδα του ξεπεράσματος όλων των θανάτων, το κέντρο αυτό της ελπίδας της νίκης κάθε θανάτου είναι η Ανάσταση.
Στην Ελληνική γλώσσα η λέξη Ανάσταση αποτελείται από την πρόθεση ‘ανά’ και το ουσιαστικό ‘στάση’ (από το ρήμα ίστημι που σημαίνει ‘στέκομαι’). Ανασταίνομαι σημαίνει, ξανά στέκομαι, που σημαίνει ότι ήμουνα πεσμένος, δεν βρισκόμουνα στο σωστό μου σημείο – εκεί που έπρεπε. Στην ουσία αναφέρεται στην επιστροφή σε μία αρχική κατάσταση, που κάποτε υπήρχε.
Πρόκειται για ένα πολύ υψηλό μυστικό που δεν είναι εύκολο να γίνει αντιληπτό βιωματικά στη σημερινή ανθρωπότητα. Γι’ αυτό, εκτιμώ, οι θρησκείες έχουν σταθεί περισσότερο στην πλευρά του σταυρικού θανάτου και της Μεγάλης Παρασκευής. Τους ήταν πιο κατανοητό.
Η ουσία της Ανάστασης του Χριστού
Δεν ξέρω αν γίνεται να ειπωθεί με πιο απλό τρόπο.
Η ανάσταση είναι το πέρασμα από κάποιον θάνατο και περιέχει τη δύναμη της αισιοδοξίας και της νίκης επάνω σε κάτι που θεωρούμε ή το έχουμε βιώσει ως δυσάρεστο, δύσκολο. Η ανάσταση είναι η απελευθέρωση από κάτι που μας γεμίζει ασχήμια, που μας φορτώνει βάρη και μας απορροφά την ψυχική ενέργεια.
Έτσι η εφετινή πρώτη Πανσέληνος, που έρχεται μετά από μία εναρκτήριο Νέα Σελήνη με έκλειψη που μας μίλησε για έναν θάνατο, βλέπουμε να είναι απολύτως ταιριαστή ως προς τον στόχο της που είναι η Απελευθέρωση. Είναι ένα έδαφος από όπου μπορούμε να αντλούμε την ύψιστη αισιοδοξία μέσα από το ύψιστο γεγονός που μας έδειξε ο Χριστός, την Ανάστασή Του. Στην πρώτη αυτή Πανσέληνο γιορτάζουμε αυτήν την ύψιστη πηγή αισιοδοξίας και κουράγιου.
Η πρώτη Νέα Σελήνη με έκλειψη και η πρώτη Πανσέληνος στον Κριό
Νέα Σελήνη στον Κριό και έκλειψη είχαμε και το 2023 και 2024. Πριν από αυτές είχαμε το 2004, 2005, 2006, ακολουθώντας τις μυστηριακές πλοκές των κύκλων Σάρος. Θα αναφερθούμε κάποια στιγμή σε αυτό.
Οι εκλείψεις στον Κριό του 21ου αιώνα και μέχρι σήμερα είναι σε Σάρος που έχουν ξεκινήσει από τον Βόρειο Πόλο. Η Νέα Σελήνη του Κριού του 2025 ήταν το τέλος των Σάρος αυτών. Θα έχουμε πάλι Νέα Σελήνη και εκλείψεις στον Κριό, «προετοιμαστικές» το 2033 (17 Νότιος) και 2043 (9 Βόρειος). Θα περάσουμε σε νέο κύκλο εκλείψεων που έχουν ξεκινήσει από τον Νότιο Πόλο από το 2051, 2052.
Σε επόμενη συνέχεια θα δούμε περισσότερες αστρολογικές οπτικές των μηνυμάτων που περιέχονται πιο ειδικά στα δύο αυτά φαινόμενα της Νέας Σελήνης και της Πανσελήνου του Κριού του 2025. Χρησιμοποιώντας, κατά το δυνατόν, τα αστρολογικά μας εργαλεία θα επιχειρήσουμε να δούμε τι περιγράφει η γλώσσα του Στερεώματος.
Όπως είπαμε στην αρχή, δεν πρόκειται για συνήθεις φάσεις της Σελήνης, αλλά για δημιουργικές κατευθύνσεις του εσωτερικού κόσμου της Ανθρωπότητας σαν συλλογικότητα και σαν μεμονωμένα άτομα.
Να θυμόμαστε ότι οι αστρολογικές τεχνικές, δεν μπορούν να αποδώσουν την ιδιαιτερότητα κάθε ατόμου αν πρώτα δεν διακρίνουμε με ποιο είδος θανάτου, από τους πέντε που αναφέραμε, είναι αντιμέτωπος κάθε άνθρωπος στην παρούσα φάση.