Ο σταυρός του 2014 στα Θεμελιακά ζώδια


Δημoσιεύτηκε: Πέμπτη, 10 Απρ 2014 στις 12:36

Ο Απρίλης που διανύουμε είναι πράγματι μια πολύ έντονη και δυναμική περίοδος. Παρ’ όλα αυτά, κάτι κείμενα που κυκλοφορούν για το τέλος του κόσμου θα πρέπει να πεταχτούν στον κάλαθο των αχρήστων. Η έντονη ατμόσφαιρα του Απριλίου θέλει πράγματι ιδιαίτερη προσοχή. Η αιτία βρίσκεται στο ότι αναπτύσσονται δυνάμεις οι οποίες σε γενικές γραμμές θα μπορούσα να πω, ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο να ελεγχθούν από τον μέσο άνθρωπο. Να επαναλάβω επί τη ευκαιρία ότι εγώ δεν είμαι εδώ για να χαϊδεύω τα αυτιά κανενός. Τα πράγματα είναι πολύ απλά και πρέπει να συνειδητοποιηθούν, αν θέλετε να προχωρήσετε σε μια θετικότερη χρήση του χώρου που γνωρίζετε ή υποθέτετε ότι είναι χώρος της αστρολογίας, αλλά και ευρύτερα της προσωπικής σας ζωής.

Βασική αρχή της εσωτερικής αστρολογίας είναι η άποψη ότι δεν επηρεάζονται με τον ίδιο τρόπο και τα ίδια αποτελέσματα όλοι οι άνθρωποι. Το κριτήριο δε, δεν είναι κάποιος απλός αστρολογικός παράγοντας από αυτούς που έχουν πέσει στην αντίληψη σας μέχρι τώρα, όπως πχ το ζώδιο του Ηλίου, ο ωροσκόπος, η Σελήνη κλπ. Το κριτήριο είναι το στάδιο μαθητείας, ή αν θέλετε το στάδιο εξέλιξης μιας ψυχής. Αυτό σημαίνει τους κόπους που αυτή η ψυχή έχει αποδεχτεί και ακολουθάει, για μεγάλο αριθμό ενσαρκώσεων εργαζόμενη προς την κατεύθυνση της ανοδικής της πορείας. Όπως δε έχω ξαναπεί, έργο της εσωτερικής αστρολογίας είναι να διαγνώσει το στάδιο στο οποίο επί του παρόντος βρίσκεται μία ψυχή. Αυτή την άποψη έχει σύμφωνα με την γνωστή μας ιστορία πρωτοπαρουσιάσει ο Παράκελσος όταν έλεγε ότι:
«Τα άστρα κυβερνάνε τον απλό άνθρωπο, αλλά ο φιλόσοφος κυβερνάει αυτός τα άστρα».

Κάτω από αυτό το πρίσμα, οι επιδράσεις του τρέχοντος Απριλίου δεν θα είναι ίδιες για όλους. Όμως επειδή οι επιδράσεις είναι ιδιαίτερα έντονες, ο μέσης συμπεριφοράς και βίωσης άνθρωπος, αλλά και ο πιο εξελιγμένος, θα έχουν δυσκολίες για τις οποίες θα πρέπει να είναι έτοιμοι. Το πρόβλημα έχει πολλές μορφές. Από το ότι δεν θα μπορέσει να εκμεταλλευτεί κάποιος εποικοδομητικά αυτή την περίοδο, έως το να επιδεινωθεί η υγεία, ειδικά ατόμων που είναι ευπαθή και έχουν μάλιστα τάσεις ή παθήσεις φλεγμονώδεις. Οι αρκετά προχωρημένοι μυητικά βέβαια θα μπορέσουν να εκμεταλλευτούν πολύ εποικοδομητικά αυτή τη θαυμάσια και ιδιαίτερα σπάνια περίοδο, φέρνοντας τον εαυτό τους και τις υποθέσεις τους σε μία δυναμική νέα πορεία. Το γιατί στο συγκεκριμένο φαινόμενο προκύπτει αυτή η διαφορά, απεικονίζεται στις ακτίνες που δρουν στα θεμελιώδη ζώδια (Κριός, Καρκίνος, Ζυγός, Αιγόκερως). Μέσα από τα ζώδια αυτά εκφράζονται συνολικά τρεις ακτίνες. Η πρώτη, η τρίτη και η έβδομη ως εξής:

  • Κριός: πρώτη, έβδομη
  • Καρκίνος: τρίτη, έβδομη
  • Ζυγός: τρίτη
  • Αιγόκερως: πρώτη, τρίτη, έβδομη

Η πρώτη είναι η ακτίνα μέσω της οποίας εκφράζεται η Βούληση. Είναι η πιο λεπτεπίλεπτη κατάσταση και ο άνθρωπος δεν είναι ακόμα ικανός να ανταποκριθεί στην ύπαρξη και την δράση της. Συγχέεται δε η έννοια της Βούλησης τις περισσότερες φορές με την προσωπική θέληση που ανήκει στον κόσμο των επιθυμιών. Η τρίτη είναι η ακτίνα της Δημιουργικότητας, ή της Δημιουργικής Διανοίας. Η έβδομη είναι η ακτίνα της Τελετουργικότητας. Μια προσπάθεια σύνθεσης των τριών ακτίνων είναι το ότι η Βούληση κατευθύνει την Διάνοια και την Δημιουργικότητα της και η οποία εκδηλώνεται άμεσα με τον πλέον Τελετουργικό, επιστημονικά ακριβή τρόπο.

Για την όψη της Βούλησης είπαμε ήδη ότι δεν υπάρχει ανταπόκριση σ’ αυτήν εκτός των μυημένων υψηλών βαθμών. Όμως και η δημιουργικότητα της διάνοιας δεν είναι αντιληπτή από τους πολλούς. Τελευταία έχει αυξηθεί η συνειδητοποίηση αυτής της ακτίνας μέσα από έρευνες και θεωρητικές τοποθετήσεις όπως πχ γίνονται στον χώρο της θεραπευτικής και γενικά του ευ ζειν. Τέτοια είναι τα κινήματα της ψυχοσωματικής ιατρικής που ωθούν τους ανθρώπους στην συνειδητοποίηση του ότι η πηγή της ασθένειας βρίσκεται στον χώρο της σκέψης και του συναισθήματος. Η τελετουργικότητα εκφράζεται πολύ περισσότερο από τον καθένα αλλά τις περισσότερες φορές αρνητικά.

Η τελετουργικότητα βρίσκεται στις λειτουργίες αυτοματοποιημένων συμπεριφορών μέσα σε αυτό που λέμε καθημερινότητα, που όμως εξυπηρετούν δια της επαναληπτικότητας τους, τα υποσυνειδησιακά τέλματα και τις προσκολλήσεις στο παλαιό, στο παρελθόν, αδυνατώντας να επικοινωνήσουν έτσι με το παρόν και να προσαρμοστούν. Οι μηχανισμοί αυτοί πλάθουν μη βιώσιμα συστήματα συμπεριφοράς. Η τελετουργικότητα μας είναι αυτό που κάνουμε κάθε μέρα, που λέμε καθημερινή ρουτίνα. Ένα απλό παράδειγμα τελετουργικότητας θα βρούμε αν παρατηρήσουμε τι κάνουμε κάθε πρωί που ξυπνάμε. Π.χ. κάποιος πρώτα πλένει το πρόσωπο του, πίνει ένα ποτήρι νερό, μετά κάνει κάποιες ασκήσεις γυμναστικής και ντύνεται πάντα με κάποια συγκεκριμένη σειρά. Ακόμα και ένα παντελόνι θα δούμε ότι πάντα το φοράμε πρώτα το ένα σκέλος πχ το δεξι και μετά το αριστερό. Πάντα δε, κάνουμε το ίδιο. Αλλά αυτή η τελετουργικότητα επί της ουσίας απέχει πάρα πολύ από την έννοια της θρησκευτικής τελετουργίας.

Αν λοιπόν κάποιος δεν μπορεί να ξεκινήσει έχοντας επαφή με τις πρώτες αρχές από όπου ξεκινάει μια πράξη, αν η θέληση του δεν βρίσκεται σε αρμονία ή σε επαφή με την θεία βούληση, αν δεν έχει την απαιτούμενη ορθή λειτουργία της διάνοιας, η κατάσταση του να θέσει σε εφαρμογή (τελετουργικότητα) δεν θα λειτουργήσει παρά εσφαλμένα. Αυτή είναι συνοπτικά διατυπωμένη η κατάσταση. Από μια άλλη οπτική σε σύγκριση με τους δύο άλλους σταυρούς, ο θεμελιώδης είναι δυσκολότερος λόγω και του ότι κυριαρχείται από τις δύο πρωτογενείς ακτίνες (πρώτη, τρίτη) ενώ από τις δευτερεύουσες συμμετέχει μόνο η έβδομη.

Οι πρώτες τρεις ακτίνες (πρώτη, δεύτερη, τρίτη) είναι οι πρωταρχικές και είναι δυσκολότερο να ανταποκριθεί κανείς σε αυτές. Αλλάζει η κατάσταση αυτή μετά την τέταρτη ακτίνα της ‘αρμονίας μέσα από την σύγκρουση’ που είναι το σημείο έναρξης που χαρακτηρίζει τις υπόλοιπες (πέμπτη, έκτη, έβδομη). Συγκριτικά ο μεταβλητός σταυρός- στον οποίο ανταποκρίνεται το σύνολο των ανθρώπων- έχει την ιδιαιτερότητα να έχει μόνο αυτός την έκτη ακτίνα του ιδεαλισμού και της αρνητικής πλευράς του που είναι ο φανατισμός και γι’ αυτό βλέπουμε πόσο εύκολο είναι να είναι κάποιος οπαδός μιας ιδέας που δεν έχει εξετάσει πχ οπαδός κόμματος, ποδοσφαιρικής ομάδας, θρησκευτικής παράταξης κλπ.

Ο σταυρός λοιπόν στα θεμελιώδη ζώδια αυτού του Απριλίου, ο οποίος θα ενταθεί και θα φθάσει στο ισχυρότερο σημείο του την 23 Απριλίου, υπάρχει σε λειτουργία περίπου από τον Δεκέμβριο του 2013 καθώς ενεργοποιείται από τα περάσματα της Σελήνης. Η 23 Απριλίου όμως είναι το σημείο του κέντρου όπου ο σταυρός αποκτάει την μεγαλύτερη ένταση και λειτουργικότητα του. Χρειάζεται λοιπόν σ’ αυτή την περίοδο προσοχή και αυτοσυγκράτηση. Η υπερβολική αυτή δύναμη δεν μπορεί να εκφραστεί δημιουργικά επιτυγχάνοντας τα άλματα που πρέπει και έτσι μπορεί ένας τέτοιος σταυρός να λειτουργήσει βλαπτικά. Βιαστικές αποφάσεις, συγκρούσεις με το περιβάλλον, και τα έντονα παρορμητικά χαρακτηριστικά της συμπεριφοράς θα πρέπει να προσεχθούν, να μην φθάσει κάποιος στα άκρα αυτό το διάστημα. Η έμφρων συμμετοχή και δράση μειώνεται και αυτή είναι η κύρια πρόκληση αυτής της περιόδου. Γιατί το ‘μυαλό θολώνει’ εύκολα και η σκέψη χάνει την αξιοπιστία της, ή αδρανοποιείται εντελώς. Σε τέτοιες στιγμές γίνονται πράγματα για τα οποία μετά μετανιώνουμε. Αυτοσυγκράτηση λοιπόν και έντονη προσπάθεια να διατηρήσουμε άγρυπνη την λειτουργία της ορθής διάνοιας. Ο συναισθηματισμός δεν βοηθάει καθόλου αυτή την περίοδο, καθώς μαζί με τις παρορμητικές δυνάμεις δημιουργεί ένα εκρηκτικό μείγμα.

Επιπλέον αυτού του χαρακτηριστικού, μέσα στο αμέσως επόμενο διάστημα συμβαίνουν δύο εκλείψεις. Μία ολική της Σελήνης και μία δακτυλιοειδής του Ηλίου. Η έκλειψη Σελήνης γίνεται την 15η Απριλίου(± περίπου 1 μέρα), όπως πάντα σε Πανσέληνο, στον Ραχού, ή Βόρειο Δεσμό της και στον άξονα Κριού(Ήλιος)-Ζυγού(Σελήνη). Η εσωτερική αστρολογία μέχρι τώρα και επίσημα δεν ασχολείται με τους σεληνιακούς δεσμούς και είναι θέμα που κυρίως αποτελεί αντικείμενο της καρμικής αστρολογίας. Δεν μπορεί όμως να μην απασχολήσει κάποιον που ασχολείται με την εσωτερική αστρολογία η λεγόμενη καρμική αστρολογία κατά την γνώμη μου και την συνήθη εμπειρία από την πρακτική μου. Η Ηλιακή έκλειψη συμβαίνει την 29η Απριλίου (± περίπου 1 μέρα) στον Κέτου ή Νότιο Σεληνιακό Δεσμό και στο ζώδιο του Ταύρου.

Υπάρχουν και άλλα γεγονότα που συμβαίνουν αυτό το διάστημα που χρωματίζουν την περίοδο αυτή, αλλά τα αναφερθέντα είναι τα χαρακτηριστικότερα και τα οποία αλληλεπιδρούν, αυξάνοντας τη γενικά δημιουργούμενη κατάσταση που αναφέραμε πιο πάνω από τον πλανητικό σταυρό. Δοκιμασίες για “γερά” νεύρα θα μπορούσαμε να πούμε και ας ευχηθούμε να επικρατήσει σύνεση στα γεγονότα που επηρεάζουν μεγάλους πληθυσμούς, κράτη ολόκληρα, ιδίως όπου ήδη υπάρχουν εστίες συγκρούσεων και πολέμων. Ευχόμαστε να περάσουμε την περίοδο των εορτών με ησυχία και οι ηγέτες που επηρεάζουν τις τύχες λαών να φωτιστούν από τις ακτίνες της φρόνησης, της ορθής διάκρισης και του δικαίου.

Οι μέρες κοντά στην σεληνιακή έκλειψη θα είναι φορτισμένες και ενεργοποιούνται οι αρνητικές δυνάμεις που ευκαιρία ψάχνουν να τονώσουν τα οχυρά τους με τα συνήθη μέσα πχ. αύξηση του φόβου, στρουθοκαμηλισμός, καταχώνιασμα των βαθύτερων υγιών τάσεων του ανθρώπου, η πλαστή φιλοσοφία της άνεσης και της εύκολης απόλαυσης πέφτει άλλη μία φορά σαν βρεγμένη κουβέρτα και βαραίνει το άτομο. Υστερία, έξαρση ψυχολογικών προβλημάτων, υποχώρηση από τις προσπάθειες να κατευθυνθούμε προς το φωτεινό μας εγώ. Οι μέρες της ηλιακής έκλειψης εντείνουν την αυτοκαταστροφικότητα η οποία ενισχύεται από το γεγονός ότι ο συμμετέχων Άρης είναι ανάδρομος και θα πρέπει να προσεχθούν θέματα υγείας, που μπορεί σίγουρα να αποτελέσουν την αρνητική έκβαση και ξέσπασμα των εντάσεων των προηγούμενων ημερών. Γενικά ο πλανητικός σταυρός αυτός μαζί με τις δύο εκλείψεις δημιουργούν μια περίοδο που θέλει προσοχή η υγεία. Οι δυνάμεις που δεν μπορούν να εκφραστούν θετικά, είτε εμποδίζονται, είτε εκφράζονται αρνητικά, που και τα δύο έχουν το ίδιο αποτέλεσμα. Τότε μπορεί να βλάψει κάποιος όπως και να βλαφτεί. Προσοχή λοιπόν σε ασθένειες και ειδικά όταν υπάρχει προδιάθεση σε φλεγμονώδεις καταστάσεις. Τα ατυχήματα που πλήττουν τους ιστούς (μύες, οστά κλπ) αποτελούν τρόπους δημιουργίας φλεγμονών.

Τελειώνοντας αυτή τη δημοσίευση μου θα ήθελα να πω ότι αυτά δεν σημαίνει ότι μπορούν να συμβούν, αν επικρατήσει η ψυχραιμία και η φρόνηση, η «δεύτερη σκέψη» (να το σκεφτούμε άλλη μία φορά) με οποιαδήποτε αφορμή και αιτία. Επειδή αρκετά σπάνια αναφέρομαι στην τρέχουσα ουράνια πραγματικότητα, δεν θα πρέπει να προσλάβετε αυτή τη δημοσίευση μου ως κάτι τραγικό, ή τρομακτικό και ο σκοπός της περισσότερο είναι να πληροφορήσει, να δώσει μια διαφορετική ματιά από τις συνήθεις, με μια ευχή ίσως να καταφέρει να εμπνεύσει κάποιον, να πειραματιστεί αυτό το διάστημα με την αυτοκυριαρχία του και τις δυνατότητες και δυνάμεις του ώστε να καταφέρει να εκμεταλλευτεί αυτό το θαυμάσιο διάστημα φέρνοντας κάποιο μικρό ή και μεγάλο αποτέλεσμα, που θα του είναι χρήσιμο στην πορεία της ζωής του. Για τα θετικά δεν είπαμε αρκετά, αλλά η θετικότερη όψη αυτής της περιόδου είναι το να θέσει κάποιος σε άμεση εφαρμογή νέα και παλαιά σχέδια του, λειτουργώντας ιδρυτικά, πρωτοποριακά, με υψηλό δείκτη διαισθητικότητας και υλοποιητικής δύναμης.